Belföld

Amikor már létrejöhetne az Orbán-Zelenszkij találkozó, a magyar fél átfogalmazza az elvárásait

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 18:09

Kétséges, hogy az EP-választásig lesz Orbán-Zelenszkij-csúcs – mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő. Szerinte a mai ungvári külügyminiszteri találkozó újabb példája volt annak, ahogy a Szijjártó Péter-féle külügy működik.

„A magyar-ukrán kapcsolatok elmúlt éveiből látszik, hogy nem kapkodtunk a rendezés iránt, a mai találkozó is ebbe az irányba mutat, na meg egy újabb példája annak, ahogy a Szijjártó Péter-féle külügy működik: nem utasítják el az Orbán-Zelenszkij találkozó ötletét, de nem törekednek arra, hogy az könnyen megvalósuljon” – mondta az rtl.hu-nak Feledy Botond külpolitikai szakértő.

Szerinte ez látszott azon a sajtótájékoztatón, amit a tárgyalások után tartottak: nem hangzott el céldátum a találkozóval kapcsolatban, a kisebbségi jogok ügyében pedig további feltételeket fogalmazott meg a magyar oldal. 

Most megint visszaléptünk oda, hogy amikor már létrejöhetne a találkozó, akkor a magyar fél átfogalmazza az elvárásait


– mondta Feledy.

A másik oldalról nézve a szakértő szerint Kijev számára Budapest csak egy a sok „mozgóalakatrész” közül. Jelenleg nekik elsősorban csak az uniós kifizetések miatt számítanak, de a vétót – ami az 50 milliárd eurós uniós támogatás kapcsán lebeg – nem az ukrán vezetés tudja meggátolni, hanem az EU nehézsúlyú tagjai, akik nyomást helyezhetnek az Orbán-kormányra – mondta.

Feledy szerint a mostani helyzetből az tűnik ki, hogy Orbán Viktor aligha fogja forszírozni az európai parlamenti választás előtt a találkozót Zelenszkijjel. Úgy véli, a magyar mozgástér attól függ, hogy mennyire jön be Orbán számítása az EU-ban. Orbán egy hosszú távú játszmában van ebben a kérdésben – tette hozzá.

Hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és a kijevi elnöki hivatalt vezető Andrij Jermakkal tárgyalt Ungváron. Az azt követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy a magyar fél azt kéri Ukrajnától, hogy a kárpátaljai magyarok azokat a jogokat kapják a vissza, amelyekkel már 2015-ben is rendelkeztek. Erről kormányközi bizottság fog egyeztetni. Az is kiderült, hogy még nem tudnak dátumot mondani arra, mikor fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozni. Szijjártó azt mondta erről, hogy „egy legfelsőbb szintű találkozónak akkor van értelme, ha az olyan eredménnyel jár, amelyek új dimenzióba tudják léptetni a kétoldalú kapcsolatokat”.

Nyitókép: MTI/Nemes János

#Belföld#orbán viktor#Volodimir Zelenszkij#Ungvár#találkozó#tárgyalás#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk