Belföld

Magyar Kórházszövetség elnöke: Ennyit tud az egészségügy jelen pillanatban produkálni

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 15:52

A hazai egészségügy sok ponton nem tudja azt adni, ami ideális.

Velkey Györggyel, a Magyar Kórházszövetség elnökével készített interjút a Népszava.

„Az egészségügy már a rendszerváltás óta mindig vesztese a költségvetésnek és jelen pillanatban is rossz pozícióban van. Ennek az a következménye, hogy ha igyekszünk a betegeket befogadni és jól ellátni, minőségi munkát végezni, akkor azzal romlik a gazdasági pozíciónk” – jelentette ki Velkey.

Arra a kérdésre, hogy mit mondana annak a térdprotézisre váró betegnek, akinek az orvosa hat év és kilenc hónapra ajánlott műtéti időpontot, a szakember így válaszolt:

„Az a helyzet, hogy a protézisműtétekre és sok más műtétre világszerte nagyon sokat kell várni. Ez nem magyar sajátosság. Mit mondhat az ember? Annak, aki ilyen beavatkozásra vár, nehéz helyzete van, alkalomadtán nekem is az lesz, ha felkerülök egy ilyen várólistára. Ennyit tud az egészségügy jelen pillanatban produkálni, sok ponton nem tudja azt adni, amit ideálisnak tartunk. Egyre drágábbak az ellátások, a várható élettartam kitolódásával egyre nagyobbak az igények a szolgáltatásokra. A jelenlegi egészségügyi erőforrásokból ezeknek a felmerülő igényeknek nem lehet eleget tenni. A protézisek drágák és a beavatkozások elvégzéséhez szükséges szakemberekből is kevés van. Sajnos tudomásul kell venni, hogy a szolgáltatások hozzáférhetősége valamelyest romlik. Ez nem jó, de arra kell törekednünk, hogy ez még a tolerálható szinten maradjon.”

Velkey szerint nemcsak a pénzhiány jelentős, de az emberhiány is: 

„Az, hogy milyen hosszú lesz a várólista a következő évtizedben, már akkor eldől, amikor a 14 évesek középiskolát választanak. Ugyanis nagyon kevesen választják az ápolói vagy egyéb egészségügyi szakterületet. Innen indul el a dolog, és ha most adnának egy a mostaninál is jelentősebb béremelést, akkor annak is csak 10 év múlva lenne igazi hatása a rendszerben."

Mint arról beszámoltunk, a János Kórház kardiológiáján idén novemberig nem látják el a II. kerületi szívbetegeket, miután felére csökkentették az ágyszámot.  A János Kórházban tavaly már több osztályon szünetelt átmenetileg az ellátás, mert nem működött a fűtés. A hideg miatt a betegek kabátban várakoztak a belgyógyászaton, a pszichiátriát pedig bezárták.

 

Nyitókép (illusztráció): RTL

#Belföld#kórház#egészségügy#kórházszövetség

Címlapról ajánljuk