Belföld

Bejelentést tettek az Állami Számvevőszéknél a Városi Civil Alap milliói miatt

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 17:16

A Momentum szerint a nyertesek listáján szereplő Fidesz-közeli szervezetek egy része nyílt politikai és kampány tevékenységet végez.

A Válasz Online nézte meg, milyen arányban vannak Fideszhez köthető civilszervezetek a Városi Civil Alap legnagyobb győztesei között. Az eredmény pedig még őket is meglepte, ahogyan korábbi cikkünkben megírtuk. A lap vizsgálata 251 olyan alapítvány, egyesületet talált, amelyek egyenként legalább 15 millió forintot nyertek az Alaptól az elmúlt években. Ezek a szervezetek összesen 5,73 milliárd forinthoz jutottak. Ezek közül 219-nél találtak erős hatalomfüggést – ez pedig 87 százalékos arányt jelent.

A legsikeresebb civil Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke lett. A Válasz Online összesítése szerint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvánnyal 37 milliót, a Csepel Sport Club Alapítvánnyal pedig 36 milliót gyűjtött, és idén még Csepel Torna Clubnak is jutott további 11 millió. 

Orosz Anna, a Momentum politikusa Facebook-oldalán arról írt, hogy a kormány Városi Civil Alap pályázatán „már sokadik éve nyernek milliókat, olyan álcivil szervezetek, amik egyértelműen a Fideszhez köthetőek. Nem egy közülük korábban jelölő szervezet is volt, de több olyan nyertes is van akik szerepelnek az Állami Számvevőszék »A közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek értékelése« című decemberi jelentésében.”

Orosz Anna szerint a nyertesek listáján szereplő Fidesz-közeli szervezetek egy része nyílt politikai- és kampánytevékenységet végez az elnyert pályázati pénzekből.

 Az Újbudai Polgárok Egyesülete például több millió forint közpénzt költött arra, hogy olyan fideszes propagandistákkal szervezzenek beszélgetéseket, mint Bohár Dániel

– írta.

Megalapozottnak látja a gyanújukat, hogy a pályázaton nyertes szervezetek a Fidesz részére fognak idén is kampányolni közpénzből, ahogy azt szerinte 2022-ben is tették.

 Ezért bejelentést tettem az Állami Számvevőszéknél tiltott pártfinanszírozás gyanújával. Mivel az Állami Számvevőszék rendkívüli alapossággal vizsgálta az ellenzéki pártok kampányköltéseit, bízom benne, hogy a bejelentésemre a Városi Civil Alap burkolt kampányfinanszírozási ügyét is hasonló komolysággal fogják kivizsgálni

– írta.

2022 áprilisában az RTL Híradó arról számolt be, hogy Szinte minden választókerületben kormánypárti politikusokhoz köthető egyesületek és alapítványok nyerték a legnagyobb pénzeket a Városi Civil Alapból. Akkor két fordulóban több mint 9 milliárd forintot osztottak szét:


Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#városi civil alap#momentum#orosz anna#kampány#állami számvevőszék

Címlapról ajánljuk