Belföld

Átalakítja a gyógyszercégek különadóját a kormány

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 7:37

A gyógyszercégek kérték a kormány szerint, hogy átalakítsák az extraprofitadót.

A Magyar Közlönybe csütörtök éjjel jelent meg a kormányrendeletet, amely érinti a gyógyszergyártókat. A 24.hu arról írt, hogy eredetileg az volt a terv, hogy 2024-re kivezetik az extraprofit-adóknak nevezett különadókat, de erre nem került került sor. Egy csökkentésre viszont igen: a gyógyszergyártóknak a nettó árbevételük után 2024 januárjától 50 milliárd forintig 0,5 százalék, 50-150 milliárd forint között 1,5 százalék, fölötte pedig 4 százalék különadót kell fizetniük a korábbi 1, 3 és 8 százalék felett.

Az új, most megjelent kormányrendelet értelmében mégis bevezetik rájuk az extraprofitadót, ráadásul visszamenőlegesen, január 1-től.

Ennek mértéke ugyanazon sávok szerint 0,5, 4 és 7 százalék lesz. Az okokat a rendelet nem részletezte.

FRISSÍTÉS!

Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy a kormány célja, hogy segítséget nyújtson a magyarországi gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse számukra. 

A szaktárca közölte: a megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg. 

A Pénzügyminisztérium azt írta, a rendeletmódosítás célja az volt, hogy a gyógyszercégek esetében csökkenteni lehessen a globális minimumadóval kapcsolatos fizetési kötelezettségeket. „Az elmúlt évben a kormány eredményes tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a 2024-től bevezetett globális minimumadó ne rontsa a magyar vállalkozások versenyképességét. Sikerült elérni, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is (például a helyi iparűzési adót) beszámítson a globális minimumadóba, ezzel elkerültük a magyar cégek adóterheinek indokolatlan növelését. Most ezt a kört egészíti ki a kormány a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba.” 

A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek

– írta a szaktárca hozzátéve, hogy a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy „megvédje a magyar gazdaság versenyképességét és támogassa a gyógyszeripari beruházásokat”.

Nyitókép: RTL

#Belföld#extraprofitadó#magyar közlöny#törvény#rendelet

Címlapról ajánljuk