Belföld

670 millióért szerezte meg az elhagyatott görög falut a füredi önkormányzat

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 6:44

A balatonfüredi önkormányzat kisajátítási eljárással szerezte meg a város egyik legértékesebb területét, az évek óta elhagyatott görög falut.

670 millió forintért szerezte meg kisajátítási eljárással a balatonfüredi önkormányzat a város egyik legértékesebb területét, az évek óta elhagyatott görög falut – tudta meg a 24.hu.

Mint írja a lap, a füredi önkormányzat hosszú ideje szerette volna rendezni az évek óta elhagyatott görög falu sorsát, amit egyesek Balatonfüred szégyenfoltjának tartanak. Ennek érdekében nagyjából 35, a területen kisebb üzlettel rendelkező tulajdonossal kellett volna megállapodnia, ám ez nem sikerült, 

a város ezért a terület egy részének kisajátításáról döntött.

A lap közérdekű adatigényléssel kiderítette, hogy az önkormányzat 239,5 millió forintot fizetett ki a kisajátítási eljárása során a kistulajdonosoknak. Azt írják, egy szakértő felbecsülte az ingatlanok árát, a megállapított összegeket azonban a tulajdonosok jelentős része kevesellte, így bíróságra mentek.

A pereket viszont sorra bukták, ezért bele kellett törődniük abba, hogy alig pár millió forinttal kaptak többet annál, mint amennyiért harminc évvel ezelőtt vásárolták, holott ez idő alatt 10–15-szörösére emelkedtek az ingatlanárak.

A portál szerint azonban a kisebb tulajok csak 17 százaléknyi részt birtokoltak a területből, az önkormányzatnak a görög falu teljes területének megszerzéséhez még az Annagora Market Kft.-vel is meg kellett állapodniuk. Bóka István, a város fideszes polgármestere válaszában azt mondta, 

tulajdonukat az önkormányzat 430 452 000 forintos áron vásárolta meg. Így összesen 670 milliót költöttek, hogy megszerezzék a területet.

Nyitókép: Google Térkép

 

#Belföld#balatonfüred#görög falu#kisajátítás

Címlapról ajánljuk