Belföld

Tömeges rosszullét: 550 ezer forintos büntetést kapott a BME gólyatáborába ételt szállító cég

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 4:53

Lezárult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyári gólyatáborában történt tömeges rosszullétek miatt indított vizsgálat, az ételt szállító vállalat 550 ezer forintos pénzbüntetést kapott – derült ki a kormányhivatal rtl.hu-nak küldött válaszából. A 71 ember megbetegedését okozó étkeztető cég Balatonlellén csak tábori éttermet üzemeltetett, az ételt Budapesten főzték. Kórokozót nem sikerült kimutatni, de a vizsgálat megállapította, hogy a vállalat alapvető higiénés szabályokat szegett meg. 

Összesen 71 ember lett rosszul augusztusban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) balatonlellei gólyatáborában, két embert kórházba is kellett szállítani – számolt be az RTL még tavaly nyáron.

A Természettudományi Kar többnapos rendezvénye fél napra le is állt, a résztvevők több mint fele ugyanis rosszul lett, puffadásra, hasi görcsökre és hasmenésre panaszkodtak. Az érintettek beszámolója szerint mindannyian ugyanazt az ételt ették, amelyet egy külső beszállító biztosított. A tábor egészségügyi személyzete a problémák jelentkezésekor az Országos Mentőszolgálat és a helyi körzeti orvos bevonásával kezelte a helyzetet.

A BME akkori tájékoztatása szerint két szervező esetében volt szükség ügyeleti ellátásra, őket a mentőszolgálat a siófoki kórházba szállította, de folyadékpótlást követően néhány órán belül ők is elhagyták az intézményt.

A járási hivatal népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei ételmintát, felülettisztasági mintát és székletmintát is vettek a helyszínen további laborvizsgálatra. A tábori konyha működését azonnali hatállyal felfüggesztették. Az rtl.hu információi szerint az ügy miatt indult eljárás tavaly októberben lezárult, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint pedig 

a hatóság 550 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki, valamint az üzemeltetőt kötelezte a tábori konyha rendbetételére, illetve a higiéniai és egyéb szabályok betartására.

Az eljárás a Kóti Mobil Kft.-vel szemben indult, amely a kormányhivatal tájékoztatása szerint helyben csak tábori éttermet üzemeltetett, az ételt a fővárosi főzőkonyhából, azaz több mint 100 kilométeres távolságból biztosította.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal azt közölte, hogy tömeges megbetegedésért felelős kórokozót nem sikerült kimutatni, de a vizsgálat megállapította, hogy az üzemeltető alapvető higiénés szabályokat szegett meg.

Az rtl.hu megkereste a Kóti Mobil Kft-t is, hogy megtudjuk álláspontjuk szerint mi vezetett a rosszullétekhez, de kérdéseinkre nem érkezett válasz. A céget 2009-ben alapították, azóta több tulajdonosváltást is megélt, a mostani 2017-ben lett a kft 100 százalékos tulajdonosa. A céginformációk szerint a jelenlegi tulajdonosnak több mozgó vendéglátással foglalkozó cége is van.

A Kóti Mobil Kft. ellen több eljárás is folyamatban van, a tavalyi bejegyzések szerint „nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező” és „feketén foglalkoztató” adózóként van feltüntetve, de van ellene végrehajtási eljárás, valamint adóvégrehajtás is.  

Az rtl.hu megkeresésére a BME azt közölte, hogy 

az egyetem tájékoztatást kért az ügyben a kormányhivataltól, de nem kapott semmilyen információt a hivatalos vizsgálat eredményéről. 

„A BME, a gólyatáborban történtek után, megszakította az együttműködést az ügyben érintett vállalkozóval” – tették hozzá.

Nyitókép: BME Természettudományi Kar Hallgatói Képviselet/Facebook

#Belföld#BME#gólyatábor#közétkeztetés#büntetés#kormányhivatal#eljárás#kóti mobil kft.#ma

Címlapról ajánljuk