Belföld

Reagált a BME: két szervező került ételmérgezéssel kórházba a balatonlellei gólyatáborból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 26. 11:33

A BME balatonlellei gólyatáborábában 71-en lettek rosszul, feltehetően valamilyen ételtől, amit egy külső beszállító biztosított a leendő egyetemisták számára. Két szervezőt kórházba kellett vinni.

Ételmérgezéses megbetegedések miatt szakadt félbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) balatonlellei gólyatábora, értesült az RTL pénteken. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal megerősítette: a Marcali Járási Hivatalhoz csütörtökön érkezett bejelentés, hogy a BME lellei üdülőjében gólyatáborozók közül 71-en rosszul lettek, puffadásra, hasi görcsökre és hasmenésre panaszkodtak, közülük két személyt kórházba kellett szállítani. Az érintettek elmondása szerint mindannyian ugyanazt az ételt ették.

A járási hivatal népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei ételmintát, felülettisztasági mintát és székletmintát vettek a helyszínen további laborvizsgálatra. Ezek kiértékelése folyamatban van. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek megállapítása szerint a konyha üzemeltetője alapvető higiénés szabályokat szegett meg, ezért a konyha működését a járási hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette.

A BME szombaton közleményt adott ki a balatonlellei gólyatáborban történt megbetegedésekkel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy az egyetem Természettudományi Karának kedden kezdődött balatonlellei gólyatáborában szerda éjjel jelentkeztek hasmenéses tünetek a résztvevők több mint felénél. A tábor egészségügyi szakszemélyzete a problémák jelentkezésekor az Országos Mentőszolgálat és a helyi körzeti orvos bevonásával kezelte a helyzetet.

Két szervező esetében volt szükség ügyeleti ellátásra, őket a mentőszolgálat a siófoki kórházba szállította, de folyadékpótlást követően néhány órán belül ők is elhagyták az intézményt.

A BME közleménye szerint a tábort nem kellett feloszlatni, csütörtök délelőtti fél napos pihenő után a tábor programjai folytatódtak, és a tábor az eredetileg tervezett időben, pénteken ért véget.

A BME közleménye hangsúlyozza, hogy az étkeztetést külső beszállító biztosította, de a hatósági vizsgálat eredménye a BME számára egyelőre nem ismeretes.

Nyitókép: BME Természettudományi Kar Hallgatói Képviselet / Facebook

#Belföld#BME#gólyatábor#ételmérgezés

Címlapról ajánljuk