Belföld

A BME megkezdte a gólyatáborok átalakítását

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 23. 11:05

Megkezdte munkáját a gólyatáborok szabályozását felülvizsgáló munkacsoport.

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel. A testület azután ült össze, hogy a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában a hírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal.

A tájékoztatás szerint a testület Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésben részt vevő valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával csütörtökön tartotta meg első ülését. A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét – írták. Az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz.

BME a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort – közölték. A rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy egy „teljes körűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen” vehessenek részt a diákok. 

„Fontos, hogy a tervezett esemény építsen az eddigi rendezvények értékeire, de a megújulás része a szemléletváltás annak érdekében, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat” – írta közleményében az egyetem.

Kitértek arra is, hogy a táborban jelen lesz az egyetem támogató, segítő szolgálata is pszichológusokkal, mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást is nyújtva. 

Óvszertilalom a BME villanykar gólyatáborában: a hallgatói önkormányzat szerint a legjobb védekezés az absztinencia

A Híradó az előző héten számolt be arról, hogy ktiltották az óvszert a BME egyik gólyatáborából. A diákoknak tájékoztatót küldtek, mit nem vihetnek a táborba: többek közt romlandó ételt, ollót, körömcsipeszt és óvszert.

A 444.hu-nak az Egyetemi Hallgatói Képviseletet elnöke azt írta, szerintük jobban véd a nem kívánt terhességtől és a betegségektől, ha kerülik a szexet. A Híradó által megkérdezett nőgyógyász szerint ez rossz ötlet volt, inkább ingyen kellene osztogatni az óvszert a táborban. Az egyetem nem válaszolt kérdéseinkre.

Az egyetem hatásköre, vagy a felsőoktatási törvény dönt róla – ki a felelős a gólyatáborokban történtekért?

A pénteki Reggeliben Lebedi Réka, a TASZ jogvédő szervezet jogásza mondta el, hogy milyen szabályok vonatkoznak a gólyatáborokra, és milyen jogaik vannak a résztvevőknek és szervezőknek.


Nyitókép: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központi K épülete, a Műegyetem rakparton. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

 

#Belföld#BME#gólyatábor

Címlapról ajánljuk