Belföld

Új gyógyszerek lettek TB-támogatottak

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 12:59

A Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek támogatott körbe.

A kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé – mondta el a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az M1 műsorában csütörtökön.

Takács Péter közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés. 

Többek között a Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe, írja az MTI.

 A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

Az államtitkár beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is. Közölte, hogy az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány. Hozzátette, hogy most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba.

Takács Péter közölte azt is, hogy a meddőségi kezelések területén is több változás történt. Többek között több ritka genetikai betegség szűrése is bekerült a programba. Takács bejelentette, hogy a társadalombiztosítás a jövőben valamennyi embriótranszfert finanszírozza majd. Eddig egy cikluson belül egyet támogattak, a jövőben akár 15 embrióbeültetést is tb-finanszírozással kapnak meg a nők.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Belföld#tb#társadalombiztosítás#gyógyszerek#parkinson-kór#szkelrózis multiplex#egészség

Címlapról ajánljuk