Belföld

Svájci lap: Orbán Viktor retorikájában a tűzzel játszik

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 12:08

Szándékosan aláássa azoknak a szabályozási struktúráknak a legitimitását, amelyekben az ország működik, véli a Neue Zürcher Zeitung szerzője. 

A svájci Neue Zürcher Zeitung írt elemzést arról, hogy hogyan használja politikájában a trianoni békediktátumot, illetve az azt kísérő érzelmeket Orbán Viktor. A szerző emlékeztet, hogy az első világháború utáni trianoni békeszerződés drasztikus területi és népességveszteséget okozott Magyarországnak. A 70 százalékos területi és 62 százalékos népességveszteség – különösen Erdély, mint a nemzet bölcsőjének elvesztése – mély traumát okozott. Veszteségei nem csak Magyarországnak voltak – igaz, csak a jobboldaliak kérdőjelezik meg még mindig az Odera-Neisse határt vagy követelik Dél-Tirol visszatérését Ausztriához, teszi hozzá. Az Európai Unióban kormányzati szinten már alig vannak revizionista követelések. Orbán Viktor azonban tudja, hogy a trianoni szerződéssel kapcsolatos felháborodás táplálásával a lakosság nagy részének szívéhez szól.

A nemzetépítés – mint szinte mindenhol a posztszovjet térségben – Magyarországon is együtt járt a saját történelem újrafelfedezésével. A külpolitikában azonban kezdetben nem játszott szerepet a múlt nagysága: az Európához való közeledés és a jószomszédság érdekében a magyar kormányok a megbékélés és a határok elismerése mellett kötelezték el magukat, írja a szerző. 

Orbán Viktor viszont határozottan átértelmezte a Trianonhoz kapcsolódó veszteséget. 2010-es hatalomra kerülése után, június 4-ét, a békeszerződés aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává tette.  Azóta kormánya több mint egymillió magyar nemzetiségű személynek adott magyar állampolgárságot. „Közülük sokan azóta visszatértek régi hazájukba – és gyakran még nyugatabbra, a gazdagabb uniós országokba költöztek. Az ukrajnai és romániai magyar közösségek jelentősen összezsugorodtak” – áll a cikkben.

Az a tény, hogy Budapest nem törődik a szomszédos országok, Szlovákia és Ukrajna azon törvényeivel, amelyek tiltják a kettős állampolgárságot, feszültségekhez vezet, csakúgy, mint a politikai pártokra és a médiára gyakorolt befolyása. A szerző felidézi, hogy a focirajongó Orbán Viktor nemrég egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban jelent meg egy nemzetközi mérkőzésen.

Ajánló: A szlovák külügyminiszter Orbán sáljáról: Undorító

A lap idézte Orbán Viktor a békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján mondott beszédét, amelyben kitért arra, hogy csak az országnak vannak határai, a nemzetnek nincsenek. A szerző szerint bár a szomszédos országok politikusaiban az ilyen szavak visszatetszést kelthetnek, Orbán külpolitikája mögött mindig belpolitikai indítékok állnak. „A trianoni trauma ápolásával, amely nosztalgiával tekint vissza a kis állam egykori birodalmi nagyságára, a lakosság széles rétegét szólítja meg. A szomszédos országok elleni durvább provokációkkal a választók jobboldali peremét akarja megszólítani” – véli a szerző, aki szerint jelzésértékű, hogy a magyar kormány soha nem fogalmazott meg revizionista követeléseket. Az Európai Unióból vagy a NATO-ból való kilépés tabu – ezek a szervezeti struktúrák biztosítják, hogy a regionális konfliktusok csak bizonyos mértékig eszkalálódhatnak.

Orbán szavaiban mégis a tűzzel játszik. Ha reálpolitikai szempontból mindig pragmatikusan cselekszik is, retorikailag szándékosan aláássa azoknak a szabályozási struktúráknak a legitimitását, amelyekben az ország működik: ilyen például például Brüsszel, a szankciók és az Egyesült Államok bírálata.

A szerző kiemeli, hogy Magyarország testközelből láthatja, mi történik, ha a nyugati soft power erodálódik: a Szerbia és Koszovó közötti incidensek vagy a bosznia-hercegovinai feszültségek fokozódtak, ahogy az Európai Unió veszített a befolyásából és vonzerejéből. A balkáni konfliktusok és az ukrajnai háború végső soron a jelenlegi államhatárok és a nemzet azon kívül élő tagjainak integrációs vágya közötti feszültség körül forognak, zárul az elemzés.

2020-ban Keresztes Ildikó 14 másik művésszel karöltve egy különleges dalt készített a Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni békeszerződés századik évfordulójának alkalmából. Itt megnézheti, kik vettek részt benne:


Nyitókép: Kummer János / Getty Images

#Belföld#orbán viktor#trianon#neue zürcher zeitung

Címlapról ajánljuk