Belföld

Hodász András megfontolná, hogy a papi nőtlenség választható legyen

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 6:37

Törésként élte meg, hogy az egyháza nem állt mellé, inkább a politika kegyeit kereste.

Interjút adott Hodász András a hvg.hu-nak.

Mint arról beszámoltunk, Hodász tavaly elhagyta a papi pályát, miután beszámolt arról, hogy gyerekkorában zaklatta egy pap. Ezt követően coming outolt, majd távoznia kellett a Szemlélek keresztény magazintól, elmondása szerint a párkapcsolata miatt.

A lap emlékeztet rá: 2020-ban Hodász részt vett az Index melletti tüntetésen, cikket is publikált a témában, majd Erdő Péter bíboros behívatta magához, ezt követően pedig leállította a Papifrankó oldalát. 

„Kétségkívül az egy nagy törés volt számomra, amikor azt éltem meg, hogy az egyházam nem mellém áll. Értem, hogy az enyém egy politikai vélemény volt, nem kellett azzal egyetérteni, sőt, nyitott vagyok a vitára mindig. De az erővel elhallgattatást, meg azt, hogy inkább keressük a politikus kegyeit, mint a saját papunkét, mindenképpen nehéz volt megélni” – reagált az esetre Hodász.

Az interjúban felmerült a Szemlélek-ügy is, vagyis hogy a  magazin megvált Hodásztól, miután coming outolt.

„Nem hibáztatom őket. A Szemlélek belekerült abba a nagyon nehéz helyzetbe, hogy mit csináljon a nyíltan meleg tagjukkal. Ők hozták ezt a döntést, amit én elfogadtam, de nyilván nagyon rosszul esett, meg egyébként a magyar törvényekkel is szembement, mert az egyenlő bánásmódról szóló 2003-as törvény kimondja, hogy nem lehet diszkriminálni. Mégis, úgy voltam vele, hogy szeretem őket, és minél kevesebb bajt akarok okozni a csapatnak, csak azért ne hazudjuk el, hogy miért válnak meg tőlem” – mondja Hodász.

A papi nőtlenség választhatóvá tételéről pedig azt mondta:

„Én megfontolnám, hogy opcionálissá tegyük. Papként szolgáltam 10 évig, és én magam is nehéznek éltem meg a cölibátust, és látom a pap barátaimon is, hogy főleg vidéken, kis faluban lenni egyedül egy hatalmas plébánián, nagyon magányos dolog. Ezt a Covid alatt, a kijárási tilalomkor tapasztaltam meg erősebben. Általában a plébániák arra vannak tervezve, hogy 5-6 pap lakjon bennük, mert 30-40 évvel ezelőtt még ennyien voltak egy plébánián. Én egy háromemeletes épületben laktam, 5 papnak volt kialakítva benne lakrész, de csak magam voltam ott a Covid alatt.”

Nyitókép: RTL

#Belföld#Hodász András#egyház#coming out#lmbtq#cölibátus#szemlélek#erdős péter

Címlapról ajánljuk