Belföld

Orbán: Magyarország és Szlovákia érdekei 99 százalékban egy irányba mutatnak

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 18:56

Budapestre látogatott Robert Fico, Szlovákia frissen megválasztott miniszterelnöke, aki Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatót.

Évek óta vártunk erre a találkozóra. A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden Budapesten tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel a Karmelitában.

Orbán emellett kijelentette:

Magyarország és Szlovákia érdekei „legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak”, mindkét ország számára fontos a szuverenitás.

A Telex tudósítása szerint a szlovák kormányfő arról beszélt, hogy az „EU végének kezdete lenne”, ha elvennék a tagállamok vétójogát, és többségi alapon születnének döntések a legtöbb kérdésben.

Kedves Viktor, Szlovákiában az átlagemberek között nagyon népszerű vagy, mert a saját országod nemzeti érdekeiért harcolsz, keményen kiállsz a saját országod szuverenitása mellett

– mondta Fico.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kitért a február 1-jei uniós csúcstalálkozóra is, emlékeztetve, hogy azon két kérdést fognak tárgyalni: hogyan segítsék Ukrajnát, illetve hogyan módosítsák az EU költségvetését.

Orbán azt mondta, Magyarország készen áll arra, hogy támogassa Ukrajnát, ezt a saját költségvetéséből meg fogja oldani, de nem akar senkivel közösen hitelt felvenni és nem akarja, hogy ez a kérdés bekerüljön az uniós költségvetésbe.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án. Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#orbán viktor#robert fico#magyarország#szlovákia#sajtótájékoztató

Címlapról ajánljuk