Belföld

Kidobott PCR-tesztek: 3 milliárd forint ment a kukába

rtl.hurtl.hu

2024. január 12. 11:53

Más országokban a lejárat előtti teszteket szétosztották a lakosság körében, a vérellátó szolgálat nem így járt el.

Az Átlátszó cikkéből kiderült, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) 2022-ben egyszer selejtezte a „Procleix Sars Co-V2 teszt megnevezésű Covid teszteket”. Ezt a lap sikeres közérdekű adatigénylést követően tudta meg – az OVSZ részéről megküldött iratokban a teszt nevét valamilyen oknál fogva kitakarták, de az oknyomozók kiderítették, melyik típusról van szó.

Emlékeztetnek, hogy a Bayer Zsolt felesége, Dr. Matusovits Andrea által vezetett szolgálat a covidjárvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés alól. Ebben az időben 18,2 milliárd forintot költöttek teszteléshez, mintavételezéshez szükségek eszközök, szolgáltatások beszerzésére.

A pénz jó részét, egészen pontosan 16,28 milliárd forintot a Vascular Venture Kft. kapta. Az adatokból kiderül, hogy az OVSZ 188 582 darab tesztet selejtezett le, ezeket a veszélyes hulladékok megsemmisítésével foglalkozó Septox Kft.-nek adtak át.

A leselejtezett tesztek nettó értéke 3,07 milliárd forint volt, magyarán ennyi pénz ment a kidobott, lejárt tesztekkel a kukába. Más országokban ezeket a teszteket szétosztották a lakosság körében. 

A Vascular Venture Kft. 2021-ben jelentős növekedést mutatott az előző évhez képest, nettó árbevétele 23 milliárd forinttal emelkedett.

A DK képviselője, Sebián-Petrovszki László az ügyben vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől, Polt Péter pedig a rendőrséghez továbbította a feljelentést. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban nem talált gyanús körülményeket az ügyben, és nem indított nyomozást.

Nyitókép: RTL

#Belföld#átlátszó#PCR-teszt#teszt#beszerzés#kuka

Címlapról ajánljuk