Belföld

Nőne a nyomás az idősökön, hogy vessenek véget az életüknek, ha bevezetnék az aktív eutanáziát a püspök szerint

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 11:45

Székely János, szombathelyi katolikus püspök arról beszélt az osztrák katolikus hírügynökségnek, hogy az emberi élet fájdalmas szakaszai gyakran egyben a legértékesebbek is.

Az életigenlés kultúrájának megőrzése mellett foglalt állást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke az osztrák katolikus hírügynökségnek, a Kathpressnek csütörtökön. Az aktív eutanázia engedélyezése kapcsán a társadalmi következményekre figyelmeztetett. Az élet ugyanis szerinte egy olyan ajándék, amit nem lehet „véges és emberi mércével mérlegelni”.

Székely János szerint, ha engedélyeznék az aktív eutanáziát (amit a cikk asszisztált, vagyis támogatott öngyilkosságnak hív), akkor azzal nőne az idős, beteg és kiszolgáltatott embereken a nyomás, akik szinte kötelességüknek éreznék, hogy idő előtt vessenek véget az életüknek.

Karsai Dániellel kezdődött minden

A Kathpress arról ír, hogy a katolikus püspök kijelentésének hátterében a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő Karsai Dániel ügye áll. Az alkotmányjogász küzdelmével az rtl.hu is részletesen foglalkozott. Karsai Dániel egy hónapja a Reggeliben arról beszélt, hogy a jelenlegi körülmények között senkit sem fog arra megkérni, hogy segítsen neki meghalni, ha ez illegális. Ha valaki felajánlja, akkor sem fogja elfogadni. Ez egy olyan cél, amiért hajlandó élni, akármilyen körülmények között.

Az ember ne hagyjon rendetlenséget maga után

– mondta erről.

Karsai Dániel nem Svájcban, hanem itthon akar meghalni. Ennek egyik oka gyakorlati:

Marha drága, 8-10 millió forint alsó hangon. Ez a pénz megvan, ha nagyon akarom, de ezt a pénzt inkább itt hagynám, van elég gyerek a családban.

A másik ok pedig ennél spirituálisabb: ő magyar, itt szeret élni, aminek az utolsó fázisa az elmúlás, és ezt itt akarja végigcsinálni.

Ennyit elvárok a hazámtól, hogy ezt tegye nekem lehetővé.

A teljes interjút a lenti videóban nézheti meg.


Ha arra kíváncsi, hogy Karsai Dániel családtagjai és barátai hogyan fogadták a férfi súlyos betegségét, az alábbi videóban megnézhetik.


Ha érdekli, Karsai Dániel élete, az, hogy milyen volt fiatalon vagy a betegsége előtt, nézze meg a lenti videót. 


Karsai Dániellel kapcsolatban minden hírünket megtalálhatja erre a linkre kattintva. Az alkotmányjogászt az RTL nézői az év emberének választották 2023-ban.


„Nem felesleges a szenvedésed”

Székely János a Kathpressnek arról is beszélt, hogy az igazi segítség nem azt jelenti, hogy valakit elkísérünk a halálba. Az emberi élet fájdalmas szakaszaiban ugyanakkor mindig bátorítani kell az érintettet.

Fontos vagy, nem vagy teher, betegen is értékes vagy, nem felesleges a szenvedésed

– mondta Székely, aki a palliatív orvosi ellátásban elért eredményeket hangsúlyozta. Ezekkel segítik egyébként a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket minél jobb életkörülmények elérésében.

Székely János megyéspüspök ugyanakkor azt is elmondta, hogy a keresztény felfogás szerint mindenkinek joga van méltósággal meghalni. Vagyis szerinte senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy az életét mesterséges eszközökkel annyi ideig meghosszabbítsa, ameddig csak lehetséges.

Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#székely jános#püspök#eutanázia#szenvedés

Címlapról ajánljuk