Belföld

Szezonális kórokozónak nyilvánították a koronavírust, bárki kérhet már Covid-oltást

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 10. 6:27

Szezonális oltásként már azok is kérhetnek koronavírus elleni vakcinát, akik korábban négyet kaptak, és emiatt le voltak tiltva.

Szezonális kórokozónak nyilvánították Magyarországon a koronavírust, vette észre a Népszava. Az Elektronikus Egészségügyi és Szolgáltató Tér (EESZT) weboldalán, a COVID oltás időpontfoglalás menüpont alatt már azok is foglalhatnak időpontot, akiket korábban elutasított a rendszer, mert felvették a maximális négy oltást.

A Népszava azt írja, hogy a változás annak köszönhető, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK) a szezonális oltások közé sorolta a Covid-elleni vakcinákat.

Az EESZT oldalán olvasható tájékoztató szerint a 2023/2024-es légúti szezonban szezonális oltásként elérhető a COVID-19 elleni védőoltás. Az oltást kérők Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcinát kapnak a kórházi oltópontokon.

A Moderna új vakcináját szeptemberben engedélyezte az európai unió, és azt mondják: ez véd a legjobban a most terjedő koronavírus-variációval szemben.

Bárki kérhet már Covid-oltást
időpontfoglalás az EESZT oldalán

A vakcina alapimmunizálásra és emlékeztető oltásként is alkalmazható 6 hónapos kor felett. Az EESZT oldalán időpontot foglalhatnak a 18 év felettiek, illetve 6 hónapos életkortól 18 éves életkorig a szülők, törvényes képviselők.

Oltást az kaphat, aki még nem részesült COVID-19 elleni oltásban vagy akinek az utolsó COVID-19 elleni oltása után legalább 3 hónap eltelt.

A Népszava úgy tudja, hogy az oltópontokon a Modernán kívül elérhető egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina is.

Az RTL Híradója decemberben még arról számolt be, hogy bár megérkezett Magyarországra a Moderna Covid-19 elleni vakcinája, csak az ország felében lehet hozzájutni a legújabb Covid-variáns elleni oltáshoz:


Nyitókép: Krizsán Csaba / MTI

#Belföld#egészség#covid-19#vakcina#moderna

Címlapról ajánljuk