Belföld

Az orvoskamara új elnöke szerint aki teheti, spóroljon a magánellátásra

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 8:31

Álmos Péter aggasztónak látja az egészségügyi rendszer jövőképét.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a hvg360-nak adott interjúban elmondta, hogy Magyarországon jelenleg átalakulás zajlik az állami egészségügy területén. A kisebb kórházakban tervezett változtatások miatt nem lesz mindenhol elérhető az akut ellátás, és a sürgős esetek időben megfelelő ellátása biztosítása kihívást jelenthet a földrajzi viszonyoktól függően.

Az interjúban kifejtette, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a magánszektor jelentősége az egészségügyben, és különböző új modellek alakultak ki, beleértve az állami intézmények magánszolgáltatók általi működtetését is.

A beszélgetés során Álmos Péter kritikát fogalmazott meg a kormányzati kommunikációval kapcsolatban, mivel szerinte nem világosak a tervek és nem egyértelmű, merre halad az egészségügy. A magán- és állami ellátás terén történő lépések nem mutatnak egységes irányt, és az egészségügyi dolgozók bizonytalanságban élnek a bérek, munkakörülmények és egyéb kérdéseket illetően – tette hozzá.

Az interjúban elhangzik, hogy a magánegészségügy szerepe egyre csak növekszik a magyar ellátásban. Az állami rendszerben növekszik a várólista, így akik megengedhetik maguknak, gyakran választják a magánellátást a gyorsabb és szélesebb körű szolgáltatások miatt. Álmos szerint az egészségügyi rendszer jövőképe aggasztó, és arra ösztönzi az embereket, hogy készüljenek az öngondoskodásra az egészségügyi ellátás terén is.

Az interjú során kitér a NER-közeli cégek szerepére is a magánegészségügyben, és megemlíti, hogy a kormányzati intézkedések hatására a magánellátásnak kiemelt szerepe lehet a jövőben. Álmos Péter úgy véli, hogy a magyar egészségügy területén szükség lenne egy olyan programra, amely garantálja az egyenlő hozzáférést a társadalom széles rétegei számára.

A MOK és a kormány szembenállásáról egy éve készített anyagot az RTL Híradója:

Nyitókép: Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke – Fotó: Magyar Orvosi Kamara Youtube-oldala

#Belföld#álmos péter#mok#magyar orvosi kamara

Címlapról ajánljuk