Belföld

A börtönben is gazdagodott a debreceni katódgyárat építő koreai cég elnöke

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 6:37

Méghozzá nem is kicsit.

Lee Dongche, a dél-koreai EcoPro elnök-vezérigazgatója röviddel a magyarországi beruházás alapkőletételét követően börtönbe került, de ez nem akadályozta meg meg abban, hogy még a magyar sikertörténetnél, Mészáros Lőrincnél is nagyobb ütemben gazdagodjon, írja a 24.hu.

A debreceni akkumulátoripari beruházás alapkövét tavaly áprilisban tették le Szijjártó Péter külügyminiszterrel, utána rövid időn belül a szöuli hatóságok letartóztatták Lee Dongche-t: két év letöltendő börtönbüntetést kapott bennfentes tőzsdei kereskedelem miatt.

A börtönbüntetés ellenére az EcoPro részvényei drasztikusan emelkedtek, és januárra Lee Dongche bekerült Dél-Korea tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé. A vállalat 2023-ban megkötött 34 milliárd dolláros beszállítói szerződése a Samsunggal tovább növelte a vagyonát.

Az EcoPro részvényei 2023 első félévében több mint 900 százalékkal emelkedtek, de a túlzott érdeklődés miatt az árfolyam visszaesett. A cég debreceni beruházása folyamatban van, a magyar kormány 30 milliárd forint támogatást biztosít hozzá. Az új üzemben 2024 végére tervezik a próbagyártások elkezdését.

A debreceni katódgyárral korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Facebook / Szijjártó Péter

#Belföld#szijjártó péter#lee dongche#dél-korea#cég#börtön#tőzsde

Címlapról ajánljuk