Belföld

Fontos hír a nyugdíjasoknak: így juthat nyugdíjelőleghez

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 13:58

Amíg nem állapítják meg a nyugdíjat, addig is kaphat pénzt a jogosult.

Ha a nyugdíjjogosultság fennáll, a nyugellátás összegét azonban valamiért (például a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya miatt, vagy adatok híján, vagy egyéb ok miatt) az igénybejelentéstől számított harminc napon belül nem tudják meghatározni, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére nyugdíjelőleget kell megállapítani és folyósítani, számolt be róla az Adó.hu.

Azt írták: ez az előleg később beleszámít a megállapított nyugdíj összegébe, tehát később csak az összeg maradékát kapja meg a nyugdíjas. Az Adó.hu szakértője azt is elmondta, hogy idén milyen újdonságokat vezettek be a nyugdíjelőlegekkel kapcsolatban:

  • A nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Ha ez megvan, akkor az „egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság nyugdíjasként” információt továbbítják az egészségbiztosítási igazgatási szervnek. Továbbá az Ellátottak utazási utalványát is megküldik a nyugdíjjogosultnak.
  • A nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt sem bírálják el, akkor az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg módosítását, megemelését, hogy több pénzt kapjon, amíg nem utalják a nyugdíjat.

Jól indul az idei év a nyugdíjasoknak. Január 12-én utalják a 6 százalékkal emelt nyugdíjakat. Ezzel két és fél millió ember kap emelt összegű ellátást. Februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj szintén a már emelt összeggel. Hogy a 6 százalék elég lesz-e, arról Farkas András nyugdíjszakértő beszélt a Reggeliben:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#nyugdíj#előleg#adó#utalás#módosítás#nyugdíjas

Címlapról ajánljuk