Belföld

A Vörösmarty téri káosz után betiltatnák a tűzijátékozást az V. kerületben

rtl.hurtl.hu

2024. január 7. 16:59

A Tiéd a Belváros-frakció azt akarja elérni, hogy módosítsák a tűzijátékozásra vonatkozó kormányrendeletet, miután csatatérré vált szilveszterkor a Vörösmarty tér.

Felterjesztési javaslatot nyújt be a Tiéd a Belváros-frakció az V. kerület képviselő-testületének következő ülésére, kezdeményezik a petárdázásra és tűzijátékozásra vonatkozó kormányrendelet módosítását – jelentette be Kovács Alex Gábor frakcióvezető a Facebookon vasárnap.

Azt akarják elérni, hogy „a balesetek elkerülése érdekében szigorúbb szabályozás vonatkozzon a pirotechnikai eszközök megvásárlására és használatára”. Emellett azt is kezdeményezik, hogy szilveszterkor és újévkor se lehessen a nyugalom megzavarására alkalmas pirotechnikai eszközöket használni, illetve az önkormányzatok saját közigazgatási területükön szabályozhassák, tilthassák a petárdák és tűzijátékok használatát. A politikus azt is bejelentette, hogy online petíciót is indítanak mindezért.


Ijesztő képsorokat rögzített az RTL Híradó stábja szilveszterkor Budapesten, a Vörösmarty téren. A felvételeken látható, hogy a téren kordonnal elkerített tűzijátéklerakóhelyet alakítottak ki, ahol a résztvevők kilőhették a magukkal vitt tűzijátékokat. Mindez látszólag ellenőrizetlenül zajlott. Több esetben a téren összegyűlt emberek közé csapódtak a rakéták, és voltak, akik sérüléseket is szenvedtek: egy nőnek például a kézfejét égette meg egy petárda, ami eltalálta.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya azt közölte az rtl.hu megkeresésére, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet alapján a tűzijátékok közterületen engedély nélkül felhasználhatók.

#Belföld#tűzijáték#vörösmarty tér#budapest#kovács alex gábor#felterjesztés#petíció#tiltás

Címlapról ajánljuk