Belföld

Kormányrendelet tette lehetővé, hogy szilveszter éjszakáján csatatérré változzon a Vörösmarty tér

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2024. január 3. 4:55

Hiába csapódtak a téren lévők közé a rakéták, a rendőrség közlése szerint a szilveszteri tűzijátékozás jogszerű volt, és a téren nem volt olyan rendezvény, ami miatt pirotechnikusnak kellett volna felügyelnie az eseményeket. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt szervező cég közölte, hogy nem szerveztek tűzijátékozást szilveszterre, de felkészültek rá, ezért nem történt komolyabb sérülés.

Ijesztő képsorokat rögzített az RTL Híradó stábja szilveszterkor Budapesten, a Vörösmarty téren. A hétfőn bemutatott felvételeken látható, hogy a téren kordonnal elkerített tűzijátéklerakóhelyet alakítottak ki, ahol a résztvevők kilőhették a magukkal vitt tűzijátékokat. Mindez látszólag ellenőrizetlenül zajlott. Több esetben a téren összegyűlt emberek közé csapódtak a rakéták, és voltak, akik sérüléseket is szenvedtek: egy nőnek például a kézfejét égette meg egy petárda, ami eltalálta.


Komolyabb sérülésről nem érkezett hír, a látottak alapján viszont felmerül a kérdés, hogy minden szabályosan zajlott-e, biztonságban voltak-e a térre látogatók és jövő szilveszterkor is számíthatunk-e hasonló jelenetekre. 

Az rtl.hu megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal emlékeztetett, hogy a Vörösmarty tér 2022. augusztus elsejétől az állam tulajdonába és a V. kerületi önkormányzat vagyonkezelésébe került, így a szilveszteri rendezvény lebonyolításával kapcsolatos kérdésekben az utóbbi illetékes. A kerületi önkormányzattól cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt közölte, hogy a hatályos szabályok alapján nem kellett a katasztrófavédelemmel egyeztetni a Vörösmarty téren elkerített területről: a polgári célú pirotechnikai tevékenység szabályozása értelmében a nagykorú személyek december 28. és 31. között 3. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékot vásárolhatnak, amit a használati útmutatóban foglaltak szerint felhasználhatnak december 31-én 18 óra és január elsején 6 óra között.

A Híradó felvételein látszik, hogy egy nagyobb szeméthalom égett a kordon mögött. A szóvivő tájékoztatása szerint a keletkezett tüzet a tűzoltóknak kellett megfékezniük, az eset megelőzhető lett volna a használati és kezelési útmutatóban foglaltak betartásával. 

Mukics Dániel azt is közölte, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységgel, vagyis a tűzijátékozással kapcsolatban a rendőrség lát el hatósági feladatokat, azaz az ő feladatuk a szabályok betartatása.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya ugyancsak azt közölte az rtl.hu megkeresésére, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet alapján a tűzijátékok közterületen engedély nélkül felhasználhatók. Hozzátették, hogy a rendőröktől senki nem kért segítséget, intézkedés nem történt.

A hivatkozott kormányrendeletben ugyanakkor az is szerepel, hogy a tűzijátékok rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus irányításával használhatók fel. 

A rendőrség közlése szerint azonban a Vörösmarty téri tűzijátékozás helyszínén nem volt jogszabály szerinti nyilvános rendezvény.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár Facebook-oldalán december 31-én megjelent bejegyzésben az állt, hogy várnak mindenkit egy fergeteges szilveszteri bulira: „Hajnali 3-ig mienk a Vörösmarty tér!” A Vörösmarty Classic Xmas szervezői ugyanakkor azt írták az rtl.hu megkeresésére, hogy nem szerveztek szilveszteri tűzijátékot, a biztonsági szolgálat munkatársai a vásár miatt voltak a téren, ahová bárki besétálhatott.

Cégünk mindig az érvényben lévő jogszabály szerint járt el, a jelenlegi szabályozás pedig adott időszakra engedélyezi a lakosság számára a tűzijáték használatát

– írták, hozzátéve, hogy a látogatók biztonsága érdekében a törvény adta kereteken belül felkészültek az estére, megerősített orvosi szolgálat állt készenlétben és kordonnal elhatárolt tűzijáték-zónát alakítottak ki, hogy elkülönülhessenek azok, akik nem akarják testközelből nézni a tűzijátékozást.

Biztonsági szolgálatunk folyamatosan figyelemmel kísérte az eseményeket, és amikor az szükségessé vált, azonnal a hatóság bevonását kérte, akik azonnal a helyszínre érkeztek és megoldották a problémát

– közölték. Tájékoztatásuk szerint az intézkedéseknek köszönhetően komolyabb sérülés nem történt.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#szilveszter#tűzijáték#vörösmarty tér#petárda#ma

Címlapról ajánljuk