Belföld

Kunetz Zsombor: Földbe állt a Szent János Kórház, teljes osztályok állnak le

rtl.hurtl.hu

2024. január 6. 8:06

A háttérben valószínűleg a bérnővéri rendszer kiirtása szerepel – írta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző.

Kunetz Zsombor pénteki Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy január 3-i keltezésű dokumentumok szerint az úgynevezett Észak-budai Szent János Centrumkórházban nem fog működni 

  • a gasztroenterológia, 
  • az endokrinológia,
  • az anyagcsereosztály, 
  • a neurológia, 
  • és nem lesz sztrókügyelet sem.

A belgyógyászati és a neurológiai ellátás kiesésével a János Kórház nemhogy centrumkórháznak, de kórháznak sem nevezhető – írta az orvos és egészségügyi elemző Kunetz. A háttérben valószínűleg a bérnővéri rendszer kiirtása szerepel, amely „a jelek szerint megfelelő hatásvizsgálat és kockázatbecslés nélkül történt a szokásos primitív, bumfordi módon” – tette hozzá.

A hivatkozott, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztály által kiállított dokumentum szerint a változások mostantól 2024. március 31-ig élnek.


Annak súlyos hatásairól, hogy az állami egészségügyben január 1-jétől nem foglalkoztatnak – több kórházba is elszegődő – bérnővéreket, elsőként az RTL Híradó számolt be. Bár egy budapesti kórház igazgatója azt mondta, örül, hogy megszűnik ez a rendszer, közben elismerte, hogy a szakdolgózók hiánya tovább fokozódik, és ezt a helyzetet az intézményeknek kell kezelniük:


Frissítés: cikkünk megjelenése után az ATV híradójának reagált a Szent János kórház, elismerve a Kunetz Zsombor által bemutatott dokumentumok valódiságát, azonban az azokból levont következtetéseket sajátosnak és tévesnek, valamint hangulatkeltésre alkalmasnak és rosszindulatúnak nevezték. A kórház szerint ugyanis csak átmeneti időre működnek csökkentett üzemmódban egyes osztályaik. Minderről bővebben itt lehet olvasni.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Belföld#kunetz zsombor#szent jános kórház#leáll#osztály

Címlapról ajánljuk