Belföld

Így támogatja a magyar hadiipar az ukrajnai fegyverszállítást

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 12:38

Közvetve Magyarország, egészen pontosan a magyarországi fegyvergyártás nagyon fontos támogatást nyújt azoknak a nyugati országoknak, amelyek fegyverekkel látják el Ukrajnát. 

Magyarország és most már Szlovákia is Ukrajna kritikusainak számítanak az Európai Unión belül. Orbán Viktor például moszkvai terminológiát használva szívesen nevezi különleges katonai hadműveletnek a háborút, ami szerinte nem is háború.


A német t-online most arról ír, hogy ennek ellenére a magyar és a szlovák hadiipar közvetve jelentősen hozzájárul az Ukrajnának szánt fegyverszállításhoz. Megjegyezték, hogy öt éve Magyarország még nem volt jelentős szereplő, ami 2022-re nagyot változott. Három új hadiipari gyár is nyílt idehaza, ami 2027-re eléri a 10-et. Ezekben páncélozott járműveket és lőszereket is készítenek majd.

2027-re Magyarország lesz az egyik legnagyobb 155 milliméteres tüzérségi löveggyártó a NATO-n belül.

Ez pedig éppen kapóra jön Ukrajna európai szövetségeseinek, akik évi egymillió tüzérségi lövedék leszállítását ígérték, ehhez képest tavaly ebből mindössze 300 ezer darabot sikerült teljesíteni. A magyar fegyvergyártás felpörgetése azonban lehetőséget ad arra, hogy ezek az országok sokkal bőkezűbben adományozzanak a saját készleteikből, a különbözetet pedig aztán Magyarországról tölthetik fel.

Szlovákia sem úgy gondolta

Kiderült, hogy Szlovákia, egészen pontosan az Orbán Viktor szövetségesének számító Robert Fico sem egészen úgy gondolta, hogy soha többé szállítanak fegyvereket Ukrajnának. Nagyon is szállítanak, csak nem a hadsereg saját készleteiből, hanem meglévő szerződések alapján.

A szlovák hadiipar ugyanis virágzik a háború hatására, és erről Fico sem akar lemondani. 

Főleg, hogy az állami tulajdonú Konštrukta-Defence vállalat gyártja a Zuzana tarackokat, ezekből 85 millió euró értékben adott el, míg az állami ZVS Holding nevű lőszergyártó a tavaly júliusig 44 millió eurónyi lőszert értékesített. Többet, mint a megelőző évben összesen.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#orbán viktor#ukrajna#fegyverszállítás#hadiipar#szlovákia#robert fico

Címlapról ajánljuk