Belföld

Hirtelen eltűntek a menekültek, Szlovákia felhagy az ellenőrzéssel a magyar határon

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 20:55

Szeptemberben rengeteg menekült próbált átlépni a magyar-szlovák határon, majd egyik pillanatról a másikra eltűntek az emberek.

Szlovákia nem fogja meghosszabbítani január 22-e után az ellenőrzést a magyar határon – jelentette be az MTI szerint Sutaj Estok szlovák belügyminiszter a Markíza szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán.

„Már nem terjesztek elő újabb javaslatot ezeknek az ellenőrzéseknek a meghosszabbítására” – fogalmazott Sutaj Estok, akinek szavait a TASR szlovák hírügynökség idézte.

A szlovák belügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy „jelenleg nyugodt és stabil a helyzet” az illegális bevándorlás tekintetében. Hozzátette: ha az illegális migráció aktivitása nőni fog, az ellenőrzéseket ismét bevezetik.

Sutaj Estok elmondta: úgy vélik, az illegális migráció problémája tavasszal ismét fokozódhat, addig időt akarnak adni a határok védelmét biztosító rendőröknek és katonáknak a pihenésre.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon. A határellenőrzést a pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben.

Szeptemberben rengeteg menekült próbált átlépni a magyar-szlovák határon, majd egyik pillanatról a másikra eltűntek az emberek. Emiatt sokan arra gyanakodtak, hogy az Orbán-kormány gerjesztette a hullámot annak érdekében, hogy Robert Fico kezére játsszon a választási kampányban. A szlovák politikus győzelme után pedig már nem volt szükség a menekültekre. 

Orbán Viktor a decemberi kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy délen néha sikerül áttörnie a „migránsoknak”, azonban óriási feladat a határvédelem megszervezése. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a határvédelem minősége nem ingadozik, pont úgy működik, mint korábban. Azt is megjegyezte, hogy Románia felől ki tudják kerülni a déli határzárat a menekültek.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Komka Péter/MTI

#Belföld#szlovákia#határ#választás#robert fico#orbán viktor

Címlapról ajánljuk