Belföld

Meghalt dr. Révész (Várkonyi) Anna újságíró, környezetvédő

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 14:55

Korát meghaladó munkát végzett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témakörében, de élete utolsó időszakában már elvesztette a reményt.

December 30-án, 77 éves korában meghalt Dr. Révész (Várkonyi) Anna újságíró, környezetvédő – erről a Magyar Újságírók Szövetsége adott hírt.

1946. december 18-án született Budapesten. Édesapját, Bozzai Lászlót kétéves korában elvesztette, majd nevelőapja, Várkonyi Géza fogadta örökbe. A Petrik Lajos Vegyipari Technikumban érettségizett, a Műegyetemen vegyészmérnöki diplomát szerzett, később környezet-gazdaságtanból doktorált.

1970-től kutatómunkát végzett a Magyar Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetében, 1978-tól 1989-ig a Búvár című környezetvédelmi magazin szerkesztője volt.

Alapító tagja volt a Duna Körnek, és évtizedeken át környezetvédelmi témakörben publikált cikkeket, a Búvár mellett a Deltában, az Élet és Tudományban, az Élet és Irodalomban, a HVG-ben és más lapokban. 1991-ben megalapította a Herald Ügynökséget, majd 1996-ban családjával kivándorolt az Egyesült Államokba.

1998-ban az ENSZ-ben kutatta a fenntartható fejlődés témáját, a bostoni Harvard Körben is előadást tartott a környezetvédelemről. 2001-től egyetemi tanárként dolgozott a Fairleigh Dickinson Universityn, New Jersey-ben.

Férje, Révész Tamás fotóművész nekrológja szerint korát meghaladó munkát végzett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témakörében, de élete utolsó időszakában már elvesztette a reményt.

 

#Belföld#meghalt#újságíró#környezetvédelem#halálhír#gyász

Címlapról ajánljuk