Belföld

Döbbenetes időpontban bocsátotta társadalmi egyeztetésre a tanárok béremelését a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 20:57

Nem biztos, hogy most kapja a legnagyobb figyelmet egy ilyen fontos kérdés.

Belügyminisztérium az év utolsó péntekjének utolsó óráiban bocsátotta társadalmi vitára a tanárok béremelésének koncepcióját. Akinek észrevétele van, január 6-ig teheti meg a kormányzati honlapon, írta meg a Telex.

A koncepció szövegéből sehol se derül ki, hogy bruttó vagy nettó bérről van-e szó.

A koncepció részeként a pályakezdő gyakornokok illetményét január elsejével 528 800 forintban határozzák meg, ennek figyelembe vételével pedig a pedagógusok életpályájáról szóló törvény bértáblájának sávjait úgy határozták meg, hogy a legalacsonyabb, „pedagógus I.” besorolásba esők bére is legalább 538 000 forint legyen. A mesterfokozatú pedagógusok bére ettől +2 százalékkal térhet el, a természettudományos tárgyakat oktatóké pedig további +4 százalékkal.

Orbán Viktor a december 21-i kormányinfón jelentette be, hogy hároméves bérfejlesztési programot indít a kormány, amelynek következtében a pedagógusok átlagbére a bruttó 800 ezer forintot éri majd el. Az első ütem 2024 januárjától él, ekkor átlagosan 32,2 százalékos béremelést hajtanak végre, majd 2025-ben és 2026-ban ennél kisebb emelés várható. A pedagógus szakszervezetek a kormányinfó után arra mutattak rá, hogy nem tudni, pontosan mihez képest emelné meg a pedagógusi fizetéseket a kormány:


Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#tanár#béremelés#társadalmi egyeztetés#belügyminisztérium#pedagógusok

Címlapról ajánljuk