Belföld

Balog Zoltán elfogadta Karsai Dániel meghívását, nyilvánosan beszélgetnek az életvégi döntésről

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 15:04

Fabiny Tamással és Balog Zoltánnal fog beszélgetni Karsai Dániel az aktív eutanáziáról, illetve az életvégi jogokról.

„Balog püspök úr egy elég hosszú levelet írt nekem. Egy dolgot emelnék ki belőle, úgy tűnik, tényleg nyitott egy komoly párbeszédre és ez a legfontosabb” – mondta az RTL Híradónak Karsai Dániel. 

Ami újdonság, hogy válaszoltam neki és meghívtam egy nyilvános beszélgetésre amire ő igent mondott


– tette hozzá. Ez valamikor a jövő év elején lesz, amikor Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökkel és Balog Zoltán református püspökökkel le fog ülni beszélni az életvégi döntésekről való jogokról.

A püspök felvetette, hogy ha legalizálnák az aktív eutanáziát, akkor a társadalmi gondoskodás csökkenhetne vagy megszűnhetne. Erről Karsai azt mondta, a felvetés nem ésszerűtlen, de nincsenek erre utaló jelek, hogy mondjuk Hollandiában, vagy Luxemburgban visszaesne az egészségügyi szolgáltatások színvonala. „Ilyen szempontból nem érzem túl erősnek ezt az érvet. Idő előtt elmenni senki nem akar, csak ha olyan szörnyű helyzetbe kerül, amikor a létezés mindenfajta méltóságot nélkülöz. Ekkor kerül elő ez a választás és sokan nem élnek vele. Megfelelő jogi és orvosi biztosítékok, óvintézkedések mellett ez a jogintézmény bevezethető”. 

Karsai Dániel karácsonykor kapott levelet Balog Zoltán református püspöktől, egykori emberierőforrás-minisztertől. A püspök a levélben mély együttérzése felől biztosítja a méltóságteljes halál lehetőségéért küzdő, gyógyíthatatlan beteg jogászt, ugyanakkor aggódik amiatt, hogy „lesznek olyanok, akik az Ön kezdeményezését kizárólag abban a tekintetben érzik biztatásnak, hogy akár ők is eldönthetnék, hogy mikor legyen vége az életüknek”.

Karsai Dániel is jelölt az RTL Év Embere díjára:


Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#karsai dániel#balog zoltán#fabiny tamás#beszélgetés#aktív eutanázia

Címlapról ajánljuk