Belföld

Pikó András: Itt a Lex Pázmány, a kormány karácsonyi ajándéka Józsefvárosnak

rtl.hurtl.hu

2023. december 26. 21:00

„Rendelettel írnak felül törvényt” – írja Józsefváros polgármestere.

„Itt a Lex Pázmány, a kormány karácsonyi ajándéka Józsefvárosnak: nem csak a helyi önkormányzat által meghatározott örökségvédelmi követelményeket, helyi védelmet, hanem az önkormányzat által kihirdetett változtatási tilalmat sem kell figyelembe vennie az állami kiemelt beruházások tekintetében az eljáró hatóságoknak, sőt, a szükséges közútkezelői engedélyeket sem az önkormányzat, hanem a közlekedési hatóság adja ki mostantól” – írja friss Facebook-posztjában Pikó András, VIII. kerületi polgármester.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Rádió egykori épületeinek helyén épülne a Pázmány Péter katolikus egyetem új campusa. A helyiek tiltakoznak, Józsefváros polgármestere szerint hatástanulmány sem készült.  

Mint írtuk, a VIII. kerületi önkormányzat határozata miatt a Pest Vármegyei Kormányhivatal először visszavonta a Magyar Rádió egykori épületeinek bontási engedélyét, majd egy utólag kiadott rendelettel ellehetetlenítené az önkormányzat egyedi védettségét biztosító határozatát.  A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új, kétszázmilliárd forintból épülő campusának tervezésekor Pikó András polgármester szerint a kormány elzárkózik a társadalmi egyeztetéstől.

Friss posztjában Pikó azt írja a Lex Pázmányról:

„Rendelettel írnak felül törvényt. Rendelettel veszik el a helyi lakosság jogát a lakhelyüket és az életüket érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetésekhez. Legutóbb, Lánszki Regő államtitkár konstruktivitást kért tőlünk, józsefvárosiaktól, miközben kifejezte, hogy kész a további párbeszédre. Vajon mire gondolhatott? ( Nem terveztem karácsonykor politikai tartalmat posztolni, de a helyzet felülírja a terveket, további értékelés holnap reggel... )”

 

Nyitókép: RTL

#Belföld#pikó andrás#rendelet#törvény#Campus#rádió#Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Címlapról ajánljuk