Belföld

Novák Katalin abban bízik, hogy nem Magyarország ratifikálja utoljára a svédek NATO-csatlakozását

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 16:57

Novák Katalin köztársasági elnök álláspontja Svédország NATO csatlakozásával kapcsolatban változatlan: több érv szól mellette, mint ellene.

Svédország NATO-csatlakozása is téma volt Recep Tayyip Erdogan és Novák Katalin december 18-i egyeztetésén – erősítette meg az atv.hu érdeklődésére a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága.

A portál emlékeztet: a magyar köztársasági elnök már hétfőn, a török elnökkel folytatott megbeszélése után azt írta a Facebook-oldalán: „NATO szövetségesek vagyunk, ezért az Észak-Atlanti Szövetségről, keleti szárnyának kihívásairól és a bővítés nehézségeiről is tárgyaltunk.

Novák Katalin köztársasági elnök többször kifejtett álláspontja Svédország NATO csatlakozásával kapcsolatban változatlan: több érv szól mellette, mint ellene. (…) A köztársasági elnök továbbra is bízik abban, hogy nem Magyarország ratifikálja majd utoljára Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szövetség Szervezetéhez

– közölte a lap kérdésére a Sándor-palota.

A köztársaság elnök hivatala ugyanakkor emlékeztetett, a NATO bővítésének tagállami ratifikálása az Országgyűlés hatásköre.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arról biztosította svéd kollegáját, hogy Magyarország nem utolsóként fogja ratifikálni a NATO-csatlakozásukat, a magyar kormány nemrégiben ezt ígérte meg David Pressman amerikai nagykövetnek is. Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez már csak Törökország és Magyarország akadályozza.

A megfelelő üzenetet kell közvetítenie Izrael felé a nemzetközi közösségnek, hogy véget érjen az izraeli-arab konfliktus, és ebben Magyarországra is számít – ezt mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. A török politikus idén másodszor járt Magyarországon, ezúttal egy kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást is kötöttek. 

Orbán és Erdogan sajtótájékoztatóján azonban nem esett szó a svéd NATO-csatlakozásról, erről az RTL Híradója is beszámolt:


Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Sándor-palotában 2023. december 18-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#novák katalin#Recep Tayyip Erdogan#orbán viktor#svéd nato-csatlakozás#sándor-palota#köztársasági elnök#ratifikálás

Címlapról ajánljuk