Belföld

Pressman: a magyar kormány biztosított róla, nem utolsóként ratifikálják a svéd NATO-csatlakozást

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 20:21

David Pressman arról beszélt a Reutersnek, hogy nagyon aggasztja az Egyesült Államokat a Fidesz által beharangozott szuverenitásvédelmi törvényjavaslat.

Az Egyesült Államok biztos abban, hogy Svédország hamarosan NATO-tag lesz – mondta csütörtökön David Pressman az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Reutersnek, hozzátéve, a magyar kormány biztosította őt arról, hogy Budapest nem utolsóként ratifikálja az csatlakozást.

Svédország NATO-tagságáról már csak Törökország és Magyarország nem döntött.

Pressman azt is elmondta, az Egyesült Államokat a Fidesz által beharangozott „szuverenitásvédelmi törvényjavaslat” is aggasztja.

A Fidesznek kedden kellett volna benyújtania a törvényjavaslatot a parlamentnek, azonban azt elhalasztották. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője, Kocsis Máté szeptemberben azt mondta, hogy az új törvényjavaslattal „borsot akarnak törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

„Amennyiben ez a törvényjavaslat a független civil társadalom és a médiaszervezetek kriminalizálására és/vagy megfélemlítésére irányul, az nagyon veszélyes, és remélem, hogy Magyarország nem ezt az utat választja” – mondta Pressman.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

#Belföld#david pressman#amerikai nagykövet#svédország#nato#csatlakozás#ratifikáció

Címlapról ajánljuk