Belföld

Bármikor újra blokkolhatja az Európai Bizottság azt a pénzt, amit odaadott Magyarországnak

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 12:51

Ha visszalépést tapasztalnak, leállíthatják a kifizetéseket, beleértve azt is, ha a legutóbbi módosítások bármilyen okból nem lépnek hatályba.

Bármikor újra pénzügyi szankciókkal élhet az Európai Bizottság, ha a testület úgy ítéli meg, hogy Magyarország nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyeket az uniós források kifizetése érdekében kell teljesíteni – mondta a Portfoliónak a testület.

Mint megírtuk, a magyar kormány sikerrel tárgyalt az Európai Bizottsággal, és megállapították, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét sikerült megerősíteni a legutóbbi reformcsomaggal. A brüsszeli megállapítások szerint így az megfelel az uniós költségvetéshez kapcsolt horizontális feljogosító feltételeknek.


Ehhez több módosítást is el kellett fogadni, két hete például a kormány rendeletben döntött arról: 

  • a Kúria ügyelosztási rendjénél írásba foglalja, hogy az emberi befolyástól mentesen kell hogy működjön.
  • A múlt héten pedig még a parlamenten is átfuttatták az Európai Unió Bíróságával való magyar bírói jogegyeztetési lehetőséget megkönnyítő paragrafust.

Ez a két módosítás azonban csak a kihirdetés utáni 61 napon, azaz februárban válik hatályossá. Eddig az Európai Bizottság megvárta, amíg a gyakorlatban is életbe lépnek a változtatások, ezért a Portfolio megkereste a testületet, hogy ezúttal miért tettek kivételt. 

Az Európai Bizottság alapján már megfelelően működik a rendszer, azaz a paragrafusok életbe lépése előtt az új eljárásrend szerint működik a hazai igazságszolgáltatás. Hozzátették: ha visszalépést tapasztalnak, leállíthatják a kifizetéseket, beleértve azt is, ha a legutóbbi módosítások bármilyen okból nem lépnek hatályba. Korábban Didier Reynders jogállamiságért felelős biztos is azt mondta, hogy az Európai Bizottság bármikor kész újabb szankciókkal élni Magyarországgal szemben. 

A hétéves költségvetésben Magyarország rendelkezésre bocsátott 21,9 milliárd euróból 10,2 milliárd blokkolását oldotta fel az Európai Bizottság. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#európai unió#támogatás#forrás#európai bizottság

Címlapról ajánljuk