Belföld

Ismét Fidesz-közeli „civilek" kaszáltak nagyot Pécsen az állami támogatásokból

rtl.hurtl.hu

2023. december 16. 12:08

Csak a nagymúltú, valóban aktív civileknek jutott kevés.

Ismét elsősorban Fidesz-közeli szervezetek jártak jól a Városi Civil Alappal (VCA), írja a K-Monitor. Az állami Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. megint a VCA-val írt ki pályázatot. 

A Városi Civil Alapot a Norvég Alap civilek számára megpályázható 4 milliárd forintos forrásainak pótlására hozta létre a Miniszterelnökség még 2021-ben. Az első pénzosztási körben rögtön ki is derült, hogy nagyon sok kedvezményezett szervezetnek közvetlen pártkötődése van, civil múltja pedig nem feltétlenül, emlékeztet a Telex.

A K-Monitor szerint a nyertesek nagy része kampányon kívül inaktív, legfeljebb a nevével támogatja a kormánypárti helyi politikusok kezdeményezéseit. Van köztük olyan, ami két szomszédos kerületben hasonló névvel és azonos vezetőséggel működik, és olyan is, ami tavaly 32 ezer forintból gazdálkodott, de idén 11 milliós támogatást kapott, vagyis a maximális összeget. Mindezt közpénzből.

A 2023-as támogatottak nemrég nyilvánosságra hozott listáján összesen 46 darab Pécsen bejegyzett civil szervezet van. A többségük leginkább a kultúra, a sport, az oktatás területén tevékenykedik. Összességében ezek a szervezetek kapták a kevesebb pénzt. 

Viszont a támogatott szervezeteknek nagyjából a negyede köthető ismert fideszes aktivistákhoz, pártemberekhez, illetve a helyi fideszes média háttérszereplőihez. Ezek a szervezetek kaphatják meg a Pécsre érkező összesen 150 millió forintnyi támogatásnak a felét, írja a Telex.

A portál kiemeli: a DK egykori pécsi alpolgármestere, Bognár Szilvia két szervezete is sikeresen tudott pályázni a BGA Zrt.-nél. Így a 2022-ben alapított Tiszta Kezek Egyesület legalább 3 millió forintot, míg a Másképp A Közéletben Egyesület legalább 7 millió forintot fordíthat a céljaira. Mint írják, mindezek tükrében az sem lenne furcsa, ha ismét álellenzéki szerepben indulnának a közelgő önkormányzati választáson.

Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

#Belföld#kampány#állami támogatás#NER#civilek

Címlapról ajánljuk