Belföld

Lázár János szerint teljesen irreális a Volánbusz-dolgozók követelése

rtl.hurtl.hu

2023. december 9. 11:59

A miniszter szerint 25 százalékot még a magánszektorban sem emelnek a vállalatok.

„25 százalék. A Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amely ennyire túlzó mértékű béremelést követel. Ennek teljesítését sztrájk útján igyekszik kierőszakolni” – írta közösségi oldalán Lázár János építési és közlekedési miniszter. 

A Volánbusz dolgozóinak egy része vasárnap és hétfőn tart munkabeszüntetést, emiatt a társaság számításai szerint akár 23 ezer járat is kieshet

Lázár János szerint az idei sztrájk jogszerűsége erősen vitatható, 2023-ra ugyanis már megszületett a bérmegállapodás és „azt a munkáltató fillérre be is tartja”.

„A MÁV-VOLÁN-csoport legnagyobb vagyona nem az infrastruktúrája vagy a járműállománya, hanem a munkavállalói, akik a sok kihívás közepette is mozgásban tartják az országot. 

A béremelés igénye tehát jogos, a 25 százalékos mértéke viszont teljesen irreális, eltúlzott. Senki, sehol nem tud ekkora bérfejlesztést végrehajtani nemhogy az állami, de még a magánszektorban sem.

A miniszter szerint felelőtlenül jár el a szakszervezet a munkabeszüntetéssel, a Volánbusz viszont biztosítja majd az elégséges szolgáltatásokat.

„A felelőtlenül viselkedő szakszervezettel a bíróságon folytatjuk, a felelős, többi két tucat szakszervezettel pedig a tárgyalóasztalnál. Ott állapodtunk meg 2023-ra vonatkozóan és ott fogunk megállapodásra jutni a 2024-es bérfejlesztést illetően is” – írta.

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#lázár jános#volánbusz#sztrájk#munkabeszüntetés

Címlapról ajánljuk