Belföld

Százával hullottak az állatok az életéért küzdő Tarna pataknál – egy borászat szivattyúzta belőle a vizet

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 9:35

Az ügyészség vádat emelt.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, akik engedély nélküli tevékenységükkel védett állatfajok tömegeit pusztították el, az esetről tavaly nyáron az rtl.hu elsőként számolt be.

Az amúgy is rendkívül aszályos tavalyi nyáron a folyó már amúgy is a kiszáradás szélén állt, amikor egy borászat ipari célokra használta fel a maradék vizet. Százával hullottak el állatok, végül pedig a szőlészet gátját helyi civilek és környezetvédők bontottak le. 

Az ügyészség csütörtöki közleménye szerint Füzesabony közelében üzemel egy szőlőoltvány-iskola, ahol az egyik vádlott telephelyvezetőként, társa szőlőtermesztő segédmunkásként dolgozott. A területen lévő 400 ezer darab szőlőoltvány öntözése régóta a Tarna patakból való engedélyezett vízkivétellel történt.

A jogosultság azonban 2019. október 31-én már nem élt, így ettől kezdve engedély nélkül történt az oltványok öntözése. 2022 júliusában 

a telepvezető és a társai szőlővenyigékkel, rőzsékkel és homokzsákokkal elgátolták a Tarna medrét az Aldebrő és Kápolna közötti szakaszon, ezzel a vizet felduzzasztották. A mederben elhelyezett tárgyakkal megbolygatták a Tarna folyását, a gát pedig útját állta a víznek.

A természetkárosítással megvádoltak 2022. július 21-én, reggel 5 órától 7 óra 30 percig az általuk felépített gátrendszer elé és mögé elhelyeztek két darab, nagy teljesítményű szivattyút, amiknek a segítségével locsolták a szőlőt.

A szivattyúk működtetése azonnali, teljes vízhiányt okozott, továbbá a szűrő nélküli szivattyúk elé épített duzzasztórendszerrel a folyóvizet megállítva a vízhozam 100 százalékát és azzal együtt a patakban élő állatokat is kiemelték.

Az elgátolás és vízkivétel időpontjában a Tarna vízfolyás vízhozama nem érte el az ökológiai vízmennyiséget – közölte az ügyészség. Az ügyészség kimondta, hogy a Tarna medrének elzárásával károsították a folyó érintett szakaszának élővilágát, és több védett egyed elpusztulását okozták. Hozzátették, hogy a terület ökológiai rehabilitációja 2022 szeptemberében, amint a folyószakasz megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutott, azonnal beindult. A vádiratában a járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A füzesabonyi természetkárosításról a Fókusz is forgatott anyagot:

Nyitókép: Ügyészség.hu

#Belföld#Tarna#vádemelés#patak#ügyészség#védett állatok

Címlapról ajánljuk