Belföld

Újabb választási ötletei vannak a Mi Hazánknak, most kizárnák az analfabétákat

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 15:29

Egy egész választójogi javaslatcsomaggal jelentkezett a Mi Hazánk. Novák Elődék kizárnák a választhatóságból a kettős állampolgárokat és eltörölnék a képviselők mentelmi jogát.

Az írni-olvasni tudás meglétéhez kötné a választójogot a Mi Hazánk – jelentette be sajtótájékoztatón Novák Előd, a párt alelnöke hétfőn Budapesten.

Novák elmondta, a párt szerint erre azért is szükség van, mert „a választási csalásokat elkövető pártok elsősorban az írni-olvasni nem tudók szavazatait tudják a legkönnyebben megvásárolni”.

Az ellenzéki párt ugyancsak fellépne a szavazatvásárlások, illetve az esetleges láncszavazások megszüntetése érdekében. Javaslatcsomagjuk további pontjai a választók szervezett szállításának lehetőségét akadályoznák meg és azt is elérnék, hogy jelölt se lehessen az, aki más ország állampolgárságával is rendelkezik.

A párt szerint újra életbe kellene léptetni a képviselők visszahívhatóságának lehetőségét és el kellene törölni a képviselői mentelmi jogot. Kezdeményezik a köztársasági elnök közvetlen megválasztását, minden pártot program írására köteleznének, a miniszterelnök-jelölteket pedig vitára.

Kezdeményezik azt is, hogy a médiatanácsban egyenlő számban legyenek jelen kormánypárti és ellenzéki delegáltak, vagy akár civilek is.

Nem ez az első választási ötlete a pártnak. A parlament csütörtökön rendkívüli ülést tartott, ahol a kormánypártok szavazataival napirendre vették a javaslatukat, és megkezdték róla a vitát. A párt azt akarja, hogy állítsák vissza a listás választási rendszert Budapesten, amelyet 2014-ben a Fidesz vezetett ki. A múlt héten rendkívüli ülésen erről már tárgyalt is a parlament.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#novák előd#választás#javaslat#mi hazánk#választójog

Címlapról ajánljuk