Belföld

Csák János az általa kirúgott L. Simon Lászlóról: „Én egyébként a borait is szeretem"

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 8:37

„Vannak olyanok, akik nehezen viselik Lacit” – árulta el a miniszter.

Hosszú interjút készített Csák János kulturális és innovációs miniszterrel az Index. A portál rákérdezett L. Simon László kirúgásának ügyére is.

Mint arról beszámoltunk, Csák János a hivatalos verzió szerint a kormány által gyerekvédelminek nevezett törvény be nem tartása miatt menesztette L. Simont a Nemzeti Múzeum éléről.  A World Press Photo kiállítást a miniszter utasítása alapján 18 éven aluliak nem nézhették volna meg egy melegeket ábrázoló képsorozat miatt. Nem sokkal menesztése után L. Simon László a művészi szabadságról és az intézményi autonómiáról tartott akadémiai székfoglalót.

„Szeretném leszögezni, hogy ez a döntés nem bármely közösség ellen, hanem kizárólag a gyermekek védelmében született. A gyermekvédelmi törvény egyértelmű: a gyermekeket védeni szeretnénk az LMBTQ-propagandától. Minden felnőtt ember olyan kiállítást néz, amilyet szeretne. A Fideszen és a szélesebben vett konzervatív oldalon belül L. Simon Lászlót sokan szeretik és tisztelik. Az életpályájában nyilván vannak olyan teljesítmények – szabadon gondolkodó értelmiségiként, népfőiskola-szervezőként, tévésztárként –, amelyek ezt alátámasztják, én egyébként a borait is szeretem. Ugyanakkor, mint minden nagy személyiség esetében, vannak olyanok, akik nehezen viselik Lacit” – fejtette ki az Indexnek Csák János.

A miniszter tanácsot is adott az általa kirúgott L. Simonnak:

Lehet, hogy László igazi zsánere a világértelmezés, akár konzervatív közösségszervezés, amiben ő nagyon jó.

 

Majd Csák a saját példáját hozta fel annak illusztrálása, hogy nem szerencsés, ha egy stratégiai intézet vezetője kibeszél a szerepéből.

A miniszter szerint egyébként L. Simon kirúgásának  „civilizációs tanulságai is vannak”, majd a „genderügyekről” kezdett beszélni.

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#csák jános#l. simon lászló#nemzeti múzeum#kirúg#lmbtq#homofóbia

Címlapról ajánljuk