Belföld

Tízmillió euróért vett házat a magyar kormány Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 19:12

A 2024-es magyar uniós elnökségre fog elkészülni a méregdrága ingatlan felújítása.

Tízmillió euróért, vagyis közel 3.8 milliárd forintért vett a magyar kormány Brüsszelben egy házat, ami korábban a belga pénzügyminisztérium épülete volt – írja az Index.

A felújítási munkálatok gőzerővel haladnak, így a Magyar Házat júniusra át tudják adni – mondta a lapnak Kovács Tamás Iván nagykövet. A magyar állam még a 2022-es áprilisi választások előtt vásárolta meg a nagy értékű, 2165 négyzetméter lakóterületű, egyébként műemlék jellegű ingatlant.

Az már korábban kiderült, hogy a felújítást a Laterex Építő Zrt. nevű cég végzi – a 2006-ban alapított, a Gerencsér család érdekeltségébe tartozó vállalat a kormányzati építési közbeszerzések egyik gyakori szereplője és nyertese.

A cikk szerint azért vették meg az épületet, hogy az a 2024-es elnökség alatt helyet biztosítson a kiemelt programoknak. „2025-től pedig – kormányzati döntéstől függően – különböző diplomáciai és kulturális célokat fog szolgálni az épület” – tette hozzá a nagykövet.

Az ingatlan a Belga Királyság államának központjában, az EU-negyeddel határos városrészben, a legfőbb uniós intézmények székhelyeitől 10-15 perc sétatávolságra helyezkedik el, így mindenképpen mutatja Magyarország elköteleződését az erős belgiumi, európai érdekképviselet mellett, amelyet minden partnerünknek tisztelnie kell – mondta Kovács.

Nyitókép: Google Street View

#Belföld#brüsszel#magyar ház#vásárlás#Európa#európai unió

Címlapról ajánljuk