Belföld

A parlamentbe megy a méltó halálhoz való jogért küzdő Karsai Dániel

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 20:00

Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász a momentumos Bedő Dávid meghívására érkezik a parlamentbe csütörtökön.

„Megvolt a nagy tárgyalás, a résztvevő pihen. Én mindig is az aktív pihenés híve voltam, úgyhogy holnap kora délután bemegyek a Parlamentbe” – jelentette be szerda este a Facebookon a méltó halálhoz való jogért küzdő Karsai Dániel.

A gyógyíthatatlan ALS betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász a momentumos Bedő Dávid meghívására érkezik az Országházba csütörtökön, aki napirend előtti felszólalásában beszélni fog az ügyéről. Posztjában megköszönte a meghívást, valamint azt írta: „bármely más politikai erő invitálását ugyan így fogadtam volna”. Mint közölte, szívesen beszélne az ügyét nem támogató képviselőkkel is.

Biztosítok mindenkit, hogy csak higgadt, a más véleményét tiszteletben tartó eszmecsere áll szándékomban

– szögezte le Karsai friss bejegyzésében.

Mint arról részletesen beszámoltunk, megrázó személyességgel osztotta meg gondolatait Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi tárgyalásán Strasbourgban. A gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász azért fordult a testülethez, hogy maga dönthessen halála módjáról és időpontjáról. A magyar kormány képviselői Karsai kezdeményezésének elvetése mellett érveltek. A Híradó a helyszínen követte a tárgyalást:

Az elmúlt 10 évben 30-ról 47 százalékra nőtt az aktív eutanáziát támogatók száma Magyarországon. A koronavírus-járvány óta nőtt az igény az önrendelkezésre, ami újabb fázist jelenthet az európai jogalkotásban. A Híradó ezzel is foglalkozott:

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#karsai dániel#parlament#országgyűlés#napirend előtti felszólalás#bedő dávid

Címlapról ajánljuk