Belföld

Baja momentumos polgármestere keményen nekiment Donáth Annának, azt kérte, inkább ne látogasson a frakció a városba

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 14:07

Nyirati Klára szerint a párton belül Fekete-Győr András és Soproni Tamás is úgy véli, helytelen Donáth Anna DK-ellenes kijelentése.

Keményen bírálta Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét Nyirati Klára, Baja szintén momentumos polgármestere – írta az atv.hu a Nők a politikában című rendezvényen elhangzottakat idézve.

Az este házigazdája Magóné Tóth Gyöngyi Mária kalocsai DK-s politikus volt, aki azt kérdezte Nyirati Klárától, hogy hogyan élte meg Donáth Anna DK-val kapcsolatos kijelentéseit, miszerint DK-mentes ellenzéket kell létrehozni, és soha többet nem szerepel Gyurcsány Ferenccel közös listán. A momentumos polgármester erre azt mondta: „Borzasztó rosszul [élem meg]. Olyannyira, hogy én 

pont tegnap beszéltem Fekete-Győr Andrással, és ő is úgy gondolja, hogy Donáth Anna hülyeségeket csinál.

Tehát ha szövetségre akarunk lépni valakivel, akkor miért rúgunk bele? Egyrészt. Másrészt meg a Fidesz csak röhög a markában” – fogalmazott.

Hozzátette: „Donáth Annára most nagyon haragszom, és nem én vagyok az egyetlen.” Elmondta, hogy találkozott Soproni Tamással is, aki azt mondta neki, hogy „nem tér magához”, majd felhívta Donáth Annáét, hogy mit mondjon a DK-soknak helyben. „Hogy akkor most hogy várjam a segítségüket, hogy támogassanak? És én ugyanígy vagyok ezzel” – idézte fel. 

Nyirati Klára szerint ez azért rossz lépés taktikailag és erkölcsileg, mert szerinte az ellenzéknek legfeljebb a hatalomátvétel után lehetne egymásnak esnie. 

„Akkor lehet koalíciós partnereket keresni, meg kitalálni, hogy együtt kormányozunk, vagy külön kormányozunk, vagy melyik minisztérium kié legyen, melyik poszt kié legyen, lehet vitatkozni is, mert nyilván nem egyformán gondolkodunk. De most az van, hogy a Fidesz a főellenség. A Fidesz az, aki tönkreteszi az országot, aki tönkretette már az országot. És az ellenzékieknek főleg helyben totálisan együtt kell működni. Ha elkezdünk külön utakon járni, akkor ebből semmi sem lesz” – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy az EP-választáson lehetnek külön listák, ez ugyanis nem akadályozza a jó szereplést, az önkormányzatin viszont csak együtt képes legyőzni a Fideszt az ellenzék.

Szerinte Donáth Anna kifejezetten ártott a helyi politikusoknak a kijelentésével. „A Momentumban szerettek volna nálunk Baján egy kihelyezett frakcióülést tartani, és én konkrétan mondtam, hogy ne jöjjenek. Ne jöjjenek, azért, mert most nem kívánatosak Baján. Mert egyszerűen most a közvélemény a Momentum ellen van emiatt.” 

Nyirati Klára egyébként arra is kitért, hogy a helyi DK felével jó az együttműködés, de a másik felével nem, ők akár át is léphetnének a Fideszbe.

Az rtl.hu megkereste a Momentumot is az ügyben, ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Az idézett rész a 45. perctől hallható.


Nyitókép: Magóné Tóth Gyöngyi Mária Facebook-oldala

Címlapról ajánljuk