Belföld

60 tankerületi központból már 38-nak van adóssága

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 7:09

Összesen 1,6 milliárd forint mínusznál tartanak.

A Népszava a Magyar Államkincstárra (MÁK) hivatkozva azt írja, hogy október végére 1,6 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt adóssága. A lap cikke szerint a listára a 60-ból 38 került fel a szeptemberi 33 után, ami azt jelenti, hogy tovább nőtt az eladósodott tankerületek aránya. Akkor még közel 1,3 milliárd millió forint volt a tartozásuk, ez növekedett most 1,6 milliárdra. A lap meg szerette volna tudni a tankerületeket irányító Klebelsberg Központtól, hogy milyen jellegű adósságokról van szó, de a megkeresésükre nem kaptak választ.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint az állam rendszerint nem ad elég pénzt energiaszámlára, a tankerületek csak később kapnak valamilyen rezsikompenzációt, a fűtési szezon miatt az adósságok ezért még biztos növekedni fognak.

Totyik a lapnak elárulta, hogy gyakran előfordul, hogy a központok beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni, a nyári beruházások után is maradhattak kifizetetlen számlák, de a státusztörvény miatt felmondó tanárok végkielégítése és a felmentési időre járó összegek is további kiadásokat okozhattak a tankerületeknek.

A tankerületektől rohamos ütemben távozó pedagógusokról korábban a Reggeliben is szó esett:


Nyitókép: RTL

#Belföld#tankerületi központ#tartozás#növekedés#nőtt

Címlapról ajánljuk