Belföld

Vizsgálatot indítana az Európai Parlament a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér magatartása miatt

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 10:05

Azt kifogásolják, hogy a magyar politikus félrenéz, amikor a csatlakozásra váró országokban a demokratikus visszafejlődés jeleit látja.

Az Európai Parlament egy elfogadás előtt álló jelentésében ismét sürgeti az Európai Bizottságot hogy kezdeményezzen vizsgálatot annak megállapítására, hogy Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos magatartása és politikája megfelel-e az uniós normáknak – írta a Népszava.

„Az EP továbbra is mélységesen aggasztónak tartja azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik rá, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét” – áll a szövegben, amely megismétli az Európai Parlament korábbi felhívását egy független és pártatlan bizottsági vizsgálat lefolytatására.

Az EP azt firtatja, hogy a Várhelyi által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és az uniós biztosnak az EU-szerződésekből eredő kötelezettségeit

A törvényhozó testület idén januárban elfogadott jelentésében már megfogalmazta ugyanezt az elvárást az EB-vel szemben, de Ursula von der Leyen bizottsági elnök akkor lesöpörte az asztalról a felvetést.

A parlamenti jelentés egyik paragrafusában egyébként Magyarország is előkerül, ebben a képviselők aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az ország még mindig blokkolja a részben az Európai Békekeretből (EBK) finanszírozott ukrajnai fegyverszállítások nyolcadik részletét. 

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#Várhelyi Olivér#európai parlament#vizsgálat

Címlapról ajánljuk