Belföld

Kiderült: itt szolgálnak ki rendszeresen gyerekeket a dohányboltokban

Mohos MátéMohos Máté

2023. november 28. 15:05

Törvénytervezet került a parlament elé, a vita során érdekes dolgok derültek ki.

A budapesti és a Pest megyei dohányboltokban rendszeresen szolgálnak ki 18 éven aluliakat, és a mai bírságolási rendszer nem visszatartó erejű, mondta a fideszes Ágh Péter a parlamentben a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény vitáján, írja az MTI.

A javaslatról többet is megtudhat az RTL Híradó korábbi riportjából:


A kormánypárt által beterjesztett új rendelkezésről szóló megbeszélésésen egy másik fideszes politikus, Szeberényi Gyula Tamás azt mondta el: az elmúlt időszak ellenőrzései alapján nőtt azok száma, ahol a dohányboltok figyelmen kívül hagyták a fiatalkorúak kiszolgálásának tilalmát. Míg 2022-ben 574 ellenőrzésből 78 esetben összesen 23,4 millió forint bírságot szabtak ki, 2023-ban 805 ellenőrzésből 177 esetben több mint 111 millió forintot.

Ágh szerint 

szigorításra szorul a szabályozás, súlyos, visszatartó erejű, már az első alkalommal is minimum egymillió forintos pénzbírságot vezetnek be, végső soron pedig a trafik engedélye is rámehet arra, ha fiataloknak értékesítene.

A DK-s Arató Gergely a javaslat „számos elemével” egyetértett, azonban szerinte a törvényjavaslat „azonban szélesíti az illetékes miniszter lehetőségét arra, hogy pályázat nélkül, önhatalmúan osszon ki dohánykoncessziókat. A tervezet emellett tartalmazza azt is, hogy a vendégmunkások munkásszállóin dohánybolt nyílhasson”. Pártja ezért a javaslat egészét nem tudja támogatni.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel is azt kérte, hogy vegyék ki a javaslatból azt, hogy négyezer főnél több főtt foglalkoztató zárt ipari parkokban vagy munkásszállók környékén is lehessen dohányboltot nyitni. A Mi Hazánk is ezt a részt bírálta. A párt képviselője, Szabadi István szerint 

Ezzel a kormánynak további érdeke fűződik a vendégmunkások tömeges beáramoltatásához.

Ágh Péter úgy magyarázta a vendégmunkások szállásáról szóló passzusokat: „ezzel nem a munkások dohányzását szeretnék megkönnyíteni, hanem a települések lakóit szeretnék megvédeni a trafikingázástól, vagyis attól a sok száz, vagy ezer olyan munkástól, aki csak a cigarettáért utaznának be a városba”.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#dohányzás#parlament#fidesz#törvényjavaslat#fiatalkorú#nemzeti dohánybolt#munkásszálló#vendégmunkás

Címlapról ajánljuk