Belföld

Még karácsony előtt Budapestre jön Erdogan, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 11:42

Felpöröghet a védelmi ipari együttműködés a két ország között.

Recep Tayyip Erdogan török elnök december 18-án Budapestre utazik a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére – írta az atv.hu. A találkozó az augusztus 20-án megkezdett budapesti tanácskozás folytatása lesz.

Mehmet Fatih Kacır ipari és technológiai miniszter a múlt heti magyarországi látogatása után – amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tanácskozott – vasárnap nyilatkozott és optimizmusát fejezte ki a török-magyar kétoldalú árucsere-forgalommal kapcsolatban, ami már megközelíti a 4 milliárd dollárt.

A török ipari miniszter azt mondta: a decemberre tervezett találkozón az augusztusi látogatáson napirendre került kezdeményezések felgyorsítására helyezik a hangsúlyt, különösen a védelmi ipari együttműködés területén. 

Az augusztus 20-ai budapesti magyar-török csúcstalálkozón biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek szerepeltek a napirenden. Az uniós tagágállamok kormányait nem hívták meg az állami ünnepségre, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal indokolta, hogy „Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit akarunk”.

A török elnök testőrei bántalmaztak egy magyar férfit, de az ügyészség a rendőrségnek adott igazat, amikor megállapította: legfeljebb könnyű testi sértés gyanúja merülhet fel, ezért nem indokolt nyomozást indítani az ügyben.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#Recep Tayyip Erdogan#orbán viktor#budapest#látogatás

Címlapról ajánljuk