Belföld

80 ezerre büntettek egy diákot, miután társaival ellátogattak a Néprajzi Múzeum melegek miatt elkordonozott kiállítására

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 20:05

Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja nem fogadja el a büntetést, bíróság elé viszik az ügyet. 

80 ezer forintra bírságolta a rendőrség azt a diákot, aki társaival tiltakozásként múzeumlátogatásra ment a Néprajzi Múzeumba, ahol elkordonoztak egy melegeket ábrázoló fotót – írja a 444.hu.

Mint arról korábban az rtl.hu és a Híradó is beszámolt, a Néprajzi Múzeumban a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, 1967-ben készült képsorozat egy részét elkordonozták, és külön teremőr felügyeli, hogy oda ne menjenek be 18 év alattiak, akik ezzel megsértenék a kormány által gyermekvédelminek nevezett homofób törvényt.


Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja ellen azután indult szabálysértési eljárás, hogy a szervezetből néhányan tiltakozásként a múzeum elé vonultak. A rendőrség ezt azzal indokolta, hogy a múzeumlátogatás nem bejelentett demonstráció volt. A szervezet szerint ugyanakkor a kiállításra mindannyian jegyet váltottak, a biztonsági őrök is szó nélkül beengedték őket, és semmi olyat nem tettek, ami sértette volna az intézményben a házirendet. Hétfőn az EDF sajtótájékoztatót tartott, ahol Perlaki-Borsos Noel közölte: 

nem fogadja el a büntetést, bíróság elé viszik az ügyet. 

Majd emlékeztetett rá, hogy jelenleg több mint 40 diák ellen folyik eljárás, többségükkel szemben a tavaszi kordonbontások miatt. „Ez egyértelműen a félelemkeltés eszköze. Nem az alkotmányellenes kordon ellen járnak el, hanem a diákok ellen. Nem a fehérgalléros bűnözőket derítik fel, hanem a diákokat vegzálják” – fogalmazott.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#egységes diákfront#bírság#büntetés#néprajzi múzeum#kordon#melegellenes törvény

Címlapról ajánljuk