Belföld

Magyarország fölött vonuló darvak ezreivel végzett a madárinfluenza

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 19:25

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület becslései szerint jelenleg 10 és 20 ezer közöttire tehető az elhullott darvak száma.

November elején Hajdú-Bihar, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, később az Alföld más területein is megjelent a madárinfluenza. A Hortobágy és a Dél-Alföld őszi látványossága, a daruvonulás csúcsán a nálunk megpihenő madarakat is elkezdte tizedelni a betegség – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mint írják, az aszályos késő nyár és kora ősz miatt a madarak a megmaradt kevés éjszakázóhelyen nagyobb csoportokba tömörültek az elmúlt időszakban, a nagyüzemi baromfiállományokhoz hasonló sűrűségben, ami kedvezett a vírus terjedésének. A daru ráadásul kifejezetten érzékeny a fertőzésre:

a madárinfluenza százas, sőt ezres nagyságrendű elhullásokat okozott a főbb gyülekezőhelyeken. A MME becslései szerint jelenleg 10 és 20 ezer közöttire tehető a hazánkban elhullott darvak száma.

Az utóbbi közel húsz évben a vírus a vonuló madarakkal több évben is eljutott Európába, illetve időnként Észak-Amerikába, Afrikába és a Közel-Keletre is, a vadon élő madarak által közvetített járványok pedig milliárdos károkat okoztak az európai baromfitermelőknek. A madárinfluenza alapvetően nem kimondottan fertőző az emberre, de az átterjedés esélye nem nulla, ezért nem árt óvatosnak lenni, különösen az idős, gyenge immunrendszerű embereknek – emlékeztet a MME.

Nyitókép: Szürke darvak (Grus grus) repülnek a Pest vármegyei Csobánka környékén 2023. november 2-án. Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#darvak#madárinfluenza#magyar madártani és természetvédelmi egyesület

Címlapról ajánljuk