Belföld

Még nem is létezik, de már világhírű a szuverenitásvédelmi törvény

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 13:36

A brit lap emlékeztet arra is, hogy a 2017-es civiltörvény elbukott az Európai Unió Bíróságán.

Aggódnak a magyar jogvédők egy új jogszabály miatt, amely szerintük még nagyobb nyomást gyakorolhat a független médiára és a civil társadalmi csoportokra – írja a Guardian.

A lap hozzáteszi, hogy a Fidesz várhatóan kedden nyújtja be a tervezetet, amelynek feladata az ország „szuverenitását” veszélyeztető tevékenységek kivizsgálása lenne.

A kormány kevés részletet osztott meg terveiről, a Fidesz azonban jelezte, hogy az új jogszabály vonatkozhat a politikai pártok külföldi finanszírozására, és esetleg azokra a médiumokra és civil szervezetekre is, amelyeket azzal vádol, hogy Washington és/vagy Brüsszel befolyása alatt működnek – teszi hozzá a Guardian.

A lap emlékeztet, hogy 2017-ben Magyarország elfogadott egy civil szervezetek elleni törvényt, amely a kormány érvelése szerint a külföldről adományokat kapó csoportok átláthatóságát hivatott biztosítani. Az Európai Unió Bírósága később úgy ítélte meg, hogy a törvény sérti a magyarok jogait.

A jogi kudarcok és a nemzetközi bírálatok ellenére a miniszterelnök továbbra is azzal érvel, hogy belföldi kritikusait külső erők irányítják – fogalmaznak.

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

#Belföld#orbán viktor#Guardian#szuverenitásvédelmi törvény#törvény#szuverenitás#civilek

Címlapról ajánljuk