Belföld

Nem árulta el a belügy, hogy arra kérték-e a tűzoltókat, hogy ne zavarják szirénázással a minisztert

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 13:07

A momentumos Szemző Áron azt állítja szirénázás nélkül mentek ki a tűzoltók. A katasztrófavédelem szerint a belügytől valóban érkezett ilyen kérés, de ennek nem tettek eleget. A belügy szerint a tűzoltók szirénázva jöttek. 

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, Szemző Áron, a Momentum Pest megyei elnöke pénteken osztotta meg azt a riasztási adatlapot, amely szerint pénteken a Belügyminisztériumhoz hívták a tűzoltókat egy viharban kilazult homlokzati elemhez. A papír szerint a bejelentő külön kérte, hogy a tűzoltók ne szirénázzanak, mert az zavarná a belügyminisztert.

Időközben a katasztrófavédelem úgy reagált, hogy valóban ilyen tartalmú bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, de állításuk szerint adatlapon szereplő bejelentőt a fővárosi ügyeletes visszahívta és tájékoztatta, hogy a riasztást a műszaki mentések végrehajtására vonatkozó eljárásrendnek megfelelően hajtják végre.

Ennek megfelelően az V. kerületi tűzoltók megkülönböztető fény- és hangjelzéssel vonultak ki az esethez.

A BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság közleményében azt is jelezte, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerv jó hírnevének megsértése miatt a szükséges jogi lépéseket megteszi.

Az rtl.hu megkeresésére a Belügyminisztérium is válaszolt azzal, hogy szerintük valótlanságot állít a Momentum. „A fővárosi műveletirányításra tíz óra előtt két perccel érkezett a bejelentés, amely szerint a belügyminisztérium épületének egyik homlokzati eleme elmozdult” – írták.

A Katasztrófavédelem belvárosi egysége az ilyen esetekben szokásos protokoll szerint fény-és hangjelzéssel vonult a helyszínre, 10 óra tíz perckor ért oda, majd nem sokkal később a magasból mentő szer is megérkezett

– tették hozzá. Miután az elemet eltávolították a tűzoltók visszatértek állomáshelyükre.

A Belügyminisztérium válaszából ugyanakkor az nem derült ki, hogy először valóban arra kérték-e a tűzoltókat, hogy ne zavarják szirénázással a miniszter urat.

Nyitókép: Pintér Sándor belügyminiszter (k) üdvözli a Zuglói Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjait a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon a Városligetben 2018. április 21-én – Fotó: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#belügyminisztérium#tűzoltók#vonulás#sziréna#momentum

Címlapról ajánljuk