Belföld

Sziréna nélküli vonulást kértek a viharkáros Belügyminisztériumhoz, hogy ne zavarják a tűzoltók Pintér Sándort

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 10. 19:42

A Szemző Áron, a Momentum Pest megyei elnöke által megosztott riasztási adatlap tanúsága szerint pénteken a Belügyminisztériumhoz hívták a tűzoltókat egy viharban kilazult homlokzati elemhez, a bejelentő azonban külön kérte, hogy a tűzoltók ne szirénázzanak, mert az zavarná a belügyminisztert.

Magyarországon fontosabb a belügyminiszter nyugalma, mint a szakszerű mentés

– ezzel a felütéssel osztott meg a Facebookon egy képőernyőfotót Szemző Áron, a Momentum Pest megyei elnöke, a Pest Megyei Közgyűlés momentumos frakciójának vezetője:


Az rtl.hu által megkérdezett szakértő szerint hiteles felvétel egy a katasztrófavédelem belső rendszeréből származó, úgynevezett riasztási adatlapról készült. Ilyen adatlap akkor készül, amikor egy bejelentő hívja a 122-es segélyhívó számot, és elmondja, hogy milyen veszélyhelyzet miatt telefonált.

A hívó fél által elmondottakat a 122-es központ operátora rögzíti, nem feltétlenül szó szerint, de a lényegre törekedve. A belső számítógépes rendszerben kitöltött adatlapot az operátor továbbítja a megfelelő szervezetnek, jelen esetben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.

A műveletirányítás az ilyen ESR-112-es Hívásfogadó Központból érkező adatlap alapján dönt arról, hogy a megadott helyszínre milyen erőkkel, technikai felszereléssel vonuljanak ki a tűzoltók.

A Szemző Áron által megosztott adatlap szerint a 112 segélyhívó számot 2023. november 10-én, pénteken, 10 óra 3 perckor hívó bejelentő elmondta, hogy

egy kb. 8 méter magasan lévő homlokzati elem kimozdult a Belügyminisztérium épületében.

Az adatlap szerint a bejelentést tevő személy ezután azt kérte, hogy a tűzoltók 13 óra körül vonuljanak ki,

sziréna nélkül, hogy a belügyminisztert ne zavarja meg.

Az rtl.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy a tűzoltók nem megkülönböztető jelzéssel vonulnak. Ebben az esetben 1-es riasztási szint szerepel az adatlapon, ami a legalacsonyabb fokozat, amikor általában egy járművel indulnak el a tűzoltók.

Az adatlapon az áll, hogy életveszély nem áll fenn, de megkülönböztető jelzést kell használni.

A történtekkel kapcsolatban megkerestük a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot és a Belügyminisztériumot is, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Nyitókép: a Belügyminisztérium épülete a főváros V. kerületében, a József Attila utca és a Széchenyi tér találkozásánál – Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#belügyminiszter#belügyminisztérium#viharkár#pintér sándor#momentum mozgalom#tűzoltók#sziréna

Címlapról ajánljuk