Belföld

Engedély nélkül: a Pénzügyminisztérium új épületét a környező ingatlanok rovására húzhatták fel a Várban

rtl.hurtl.hu

2023. november 10. 6:14

„Véletlenül” 412 négyzetméterrel nagyobb lett az épület.

Az új Pénzügyminisztérium néhány száz négyzetméterrel nagyobb lesz, a tárca mindenféle engedély és egyeztetés nélkül épített be kerületi közterületet a kiemelt beruházás leple alatt – írja a Népszava V. Naszályi Márta polgármester állítása alapján

Mint írják, az új Pénzügyminisztérium kialakítása, az állami tulajdonú ingatlan átépítése során valami történhetett, mert 412 négyzetméterrel nagyobb lett az épület az eredetinél. A pluszterületet a környező, önkormányzati tulajdonú ingatlanok rovására építették be. A Pénzügyminisztérium most átad 25 négyzetmétert két részletben a Szentháromság tér közelében, így az önkormányzati tulajdonvesztése 387 négyzetméterre mérséklődik – írják a a kerület csütörtöki testületi ülésére készült előterjesztés alapján.

A Pénzügyminisztérium mindenféle engedély és előzetes egyeztetés nélkül épített be kerületi közterületet a kiemelt beruházás leple alatt. A dolog úgy derült ki, hogy kértek egy telekrendezést, amire a kerület felülvizsgálatot kezdeményezett és kiderült a jelentős túlépítés. Az ingatlan értékbecslése megtörtént, a magyar állam 207 millió forintot fizet a közterületekért

– idézik V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester.

A lap emlékeztet rá: az építkezés 2020-ban kezdődött, akkor 54 milliárdot szántak rá. Az összeg és az épület menet közben egyre nőtt: az idén nyárra már 100 milliárd felett járó költségekhez augusztusban újabb 4,4 milliárdot írtak hozzá. A pénz bútorokra, audiovizuális eszközökre, belsőépítészeti munkákra, piperekiegészítőkre és teakonyhákra kell. 

Mint írják, a feladatot két NER-kötelékbe tartozó cégre bízták.

Reagált a cikkre a minisztérium építését szervező és lebonyolító PM-TÉR6 Nonprofit Kft.. Szerintük nem felel meg a valóságnak az, hogy a Pénzügyminisztérium engedély nélkül építette be ezt a mintegy 400 m2-es területet és az sem, hogy egyeztetés nélkül történt a beépítés. Mint írják, a telekhatár rendezés tárgyában több alkalommal is egyeztettünk, ezen egyikén, 2023. 02. 20-án a Polgármester asszony személyesen is részt vett.

A Beruházó kezdeményezésére számos alkalommal történt egyeztetés az I. Kerületi Polgármesteri Hivatallal. A 2022. december 13-án lezajlott egyeztetés emlékeztetőjében ez áll: „Egyetértés alakult ki abban, hogy a telekrendezés fő rendezőelve a valóság telekkönyvben megjelenítése (a telek kövesse le az épület kontúrját, kiegészítve a kizárólagosan a PM által használandó Szentháromság téri felhajtóval.”

Az Önkormányzat 2023. január 10-én tájékoztatta a Beruházót, hogy „2022. december 15-én a Képviselő-testület elfogadta az új Kerületi Építési Szabályzatot, ami a december 20-án kelt kivonat alapján 2023. január 20-át követően lép hatályba.  Az új Szabályozási Tervlapon a Szentháromság tér – Hess András tér – Fortuna köz – Országház utca által határolt tömb valós kontúrját ábrázolták.

2023. február 20-án az Önkormányzat, az MNV és a Beruházó jelenlévő képviselői tisztázták a telekhatár rendezés további részleteit. Ezen a megbeszélésen Polgármester Asszony személyesen vett részt.

A több lépcsős folyamat eredményeképpen megállapodás jött létre arról, hogy a Magyar Állam a mindkét fél által elfogadott értékbecslés által megállapított nettó 207,5 millió forintért megvásárolja az érintett területet, valamint ezzel egyidejűleg és azonos módon rendezik az épület telekhatárait.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#pénzügyminisztérium#építkezés#vár#varga mihály#V. Naszályi Márta

Címlapról ajánljuk