Belföld

104 milliárdba került a kormányzati program, 90 napig is tarthat, mire megkapják a készüléket az idősek

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 5:53

A Gondosóra-program informatikai hátterét a kormányközeli 4iG Zrt. biztosítja.

Akár 90 napig is tarthat, mire megkapják az igénylők az időseknek járó úgynevezett gondosórát – írta a Népszava

Az Orbán-kormány tavaly tavasszal indította el a programot: a jelentkező és regisztráló, 65 évesnél idősebb emberek ingyen kapnak egy nyakban vagy karon hordható készüléket, amely lehetővé teszi, hogy – rosszullét, baleset esetén – egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerüljenek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársával, akitől segítséget kérhetnek.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadójának bejelentése alapján eddig 250 ezren regisztráltak erre, de a lap információi szerint ennél kevesebben kaptak ténylegesen is készüléket. „A sikeres regisztrációt követően (tehát az adategyeztetés megtörténtével), néhány hónapon belül számíthat a Gondosóra kézbesítésére” – áll a hivatalos honlapon. Az ügyfélszolgálaton pedig azt mondták, a népszerűsítő kampány hatására most 90 nap az átfutási idő, átlagosan pedig másfél hónap alatt kapják meg az eszközt az érintettek.

Azt a lap érdeklődésére egyik illetékes szerv sem árulta el, hogy pontosan hányan kapták meg eddig a készüléket. 

A rendszer kétségkívül nagy segítség az időseknek, de nem csak ők profitálnak a 104 milliárd forintos programból: 

az informatikai hátteret ugyanis a kormányközeli 4iG Zrt. dolgozta ki. 

A rendszer a kormánypártot is segítheti. A regisztráció után az adatkezelésben kulcsszerepe van a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft.-nek. Tavaly a választás előtt volt példa arra, hogy egyes vészjelző készülékeken keresztül buzdítottak szavazásra Fidesz-irodákból időseket, máskor Orbán Viktor kormányfő üzenetét továbbították a jelzőkészülékeken.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#gondosóra#készülék#nyugdíjasok#idősek#egészségügy

Címlapról ajánljuk