Belföld

15 ezer forintos otthonápolási támogatást vezetne be több budapesti kerület

rtl.hurtl.hu

2023. november 4. 11:12

Ha a képviselő-testületek megszavazzák, hat kerületben támogatják a jövő év elejétől havi 15-20 ezer forintos kiegészítéssel azokat, akik otthon ápolják hozzátartozóikat.

Még a magyar minimálbér összegét sem kaphatják meg azok, akik tartósan beteg, sokszor magatehetetlen hozzátartozóikat ápolják. Havi 40-80 ezer forintot kapnak ezért az államtól– emlékeztet a DK szombati közleményében. 

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány ezért megegyezett a budapesti DK-s polgármesterekkel, hogy az általuk vezetett kerületekben kezdeményezik a szociális rendeletek módosítását, és pénzügyi lehetőségeikhez mérten bevezetik az ápolási díjban részesülők kiegészítő önkormányzati támogatását.

  • A Kiss László vezette III. kerület tavaly létrehozta, idén megemelte az Óbuda pótlékot, amely alapján 20 ezer forinttal emelték minden szociális dolgozó és közalkalmazott, és 30 ezer forinttal minden óvodapedagógus bérét. Ezen kívül Óbuda decemberben terjeszti a testületi ülés elé a 15 ezer forintos otthonápolási támogatást, ami januárban léphet hatályba.
  • A IV. kerületben, Újpesten az otthonápolást végzők támogatásáról szóló javaslat decemberben kerül a képviselőtestület elé, amikor egy januártól hatályos, havi 15 ezer forintos pótlékról döntenek majd.
  • A VII. kerületben, Erzsébetvárosban szintén decemberben döntenek a havi 15 ezer forintos fizetéskiegészítésről az otthonápolást végzők számára, amely januártól lehet hatályos.
  • A XI. kerületben, Újbudán dr. László Imre a novemberi testületi ülés elé terjeszti a havi 15 ezer forintos otthonápolási pótlékot.
  • A Cserdiné Németh Angéla vezette XV. kerületben decemberben a képviselőtestület egy havi 20 ezer forintos pótlékról fog dönteni azok számára, akik igénylik ezt a kiegészítést.
  • A XVIII. kerület jövő év elején dönt egy fizetéskiegészítésről az otthonápolást végzők számára.

Az árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül, és egy olyan, emberközpontú államot ajánl, amelyben nem lesz valaki másodrendű állampolgár csak azért, mert segítségre, ápolásra szorul – állt a közleményben.

A Híradó márciusban számolt be arról, hogy petíciót indítottak az otthonápolási díj emeléséért, mert méltatlannak tartják, hogy felnőtt hozzátartozóik egésznapos gondozásáért mindössze havi 45 ezer forintos alaptámogatást kapnak. Az érintettek a gyermekek otthongondozási díjához hasonlóan a minimálbérrel megegyező összeget szeretnének kapni. A Belügyminisztériumtól azt írták, az ápolási díj idén 5,2 százalékkal emelkedik.

#Belföld#dk#otthonápolás#otthonápolási díj#kerületek#budapest#önkormányzat

Címlapról ajánljuk